3 Ekim 2013 Perşembe

Güzelhisar Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Aliağa –Güzelhisar Köyü

Güzelhisar Kalıntılarının Yeri: İzmir İli Aliağa İlçesi Güzelhisar Köyü merkezindeve yakınlarında Osmanlı Döneminden kalma kalıntılar vardır.
Güzelhisar Uydu Görüntüsü
Güzelhisar Adı ve Kalıntılar: Bölge Türkler tarafından ele geçirilince iki kazadan biri Güzelhisar’dır. Diğeri ise Menemen’dir. Osmanlı belgelerinde Aydın Güzelhisar’ı ile karıştırılmaması için Güzelhisar-ı Menemen olarak anılmıştır. Tanzimat Döneminde Bergama’ya bağlanmış, daha sonra Foça, sonra Menemen’e ve en son Aliağa ilçe olunca köy statüsünde buraya bağlanmıştır. Antik Pythikos (Güzelhisar – Koca Çay) Aigai Antik Kenti yakınından doğup Güzelhisar’ın kuzeyinden geçerek Myrina Antik Kenti kıyısında denizle buluşur. 
Koca Çay Osmanlı Köprüsü
Koca Çay Osmanlı Köprüsü
Köyün içinde birçok binanın, tarihi camilerin temellerinde kullanılan, muhtemelen Kyme veya Myrina’dan getirilmiş devşirme malzemeler görülmektedir. Köyün 2km güneydoğusunda bulunan Sivritepe üzerinde Helenistik Yol Kontrol Kulesi, özenli işçiliğinden dolayı Güzelhisar’a kuruluşunda isim babalığı yapmış olabilir.
Güzelhisar Uzun yıllar Koca Çayın denize döküldüğü deltada bulunan tuzlası sayesinde geçimini sağlamıştır. Zamanla Çamaltı Tuzlası daha ekonomik üretim yaptığından dolayı bu tuzla terk edilmiştir.
Bergama’ya giden tarihi yol üzerinde olduğunu düşündüğümüz tek gözlü tarihi köprü Osmanlı Dönemi yapısıdır. Ayrıca köyde iki tarihi cami bulunmaktadır. Bunlar Balaban Paşa Camisi ve Ali Ağa Camisidir.        
Kaynakça: Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998 / www.panoramio.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder