25 Ekim 2013 Cuma

Athena Kabartması / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Sömek Köyü

Athena Kabartmasının Yeri: Athena Kabartması Mersin İli, Silifke İlçesinin 40km uazaklıkta olan Sömek Köyünün kuzeydoğusunda Dere Mevkiinden 10dk uzaklıktaki Eleksi Boğazındadır.
Athena Kabartması Uydu Görüntü
Athena Kabartması Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Athena Kabartması bölgede yapılan yüzey araştırmalarında defalarca ziyaret edilmiştir.
Sayın Prof. Dr. K.Levent Zoroğlu 1987 yılında “Doğu Dağlık Kilikya Araştırması” kapsamında bu kabartmanın ayrıntılı bir tanımını yapmıştır.
Kabartma yüksekçe bir kayanın üzerindedir üstü istiridye, yanları sütun olan, bir nişin içinde duran ayakta tasvir edilmiş Athena kabartmasıdır. Tanrıçanın solunda şahlanmış at tasviri vardır. Bu kabartmada tanrıçanın eteği ile mızrağı arasında 13 satırlık kitabe dikkati çekmektedir. Yüzü ve göğsü tahrip edilmiş olan bu kabartmanın MS.4. yüzyılda yapılmış olduğu düşünülmektedir.

Kaynak: Prof. Dr. K. Levent Zoroğlu – VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -1988 / Yard. Doç Dr. Hamdi Şahin –Dağlık Kilikya Bölgesi Araştırmaları 2006 –Anmed -2007 / Yard. Doç Dr. Hamdi Şahin –Dağlık Kilikya 2007: Yerleşim Tarihi ve Epigrafya Araştırmaları – 26. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -2008 / www.panoramio.com / www.mersinkulturturizm.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder