1 Ağustos 2020 Cumartesi

Karadağ Mağarası / ANTALYA / PİSİDİA / Akseki – Süleymaniye Mahallesi

Karadağ Mağarasının Yeri: Antalya İli, Akseki İlçesinin Süleymaniye Mahallesinin güneybatısında kuş uçumu 3 km uzaklıkta yer alır.

Süleymaniye Bilgileri:  Yerleşimin eski adı Simyan’dır. Süryanicede Simân da denir ve “Hak” anlamındadır. Muhakkak başka bir anlamı daha olmalıdır.

Karadağ Mağarası Girişindeki Yazıt

Karadağ Mağarası Bilgileri: Mağara Karadağ’ın batı yamacında, Badebucağı mevkine yakın konumda, 1000 m rakımdadır. Yağmur ve kar sularının kireç taşlarını eritmesiyle oluşan doğal bir mağaradır. Sonra insan tarafından yerleşim görmüştür. Mağara girişi güneye bakmaktadır ve girişinde beş satır Yunanca yazıt mevcuttur.

Mağaranın 150 m kadar olan dört bölümü incelenmiştir. Dördüncü bölümde havuz biçiminde bir yapı duvarı tespit edilmiştir. Bu mağaranın kil amaçlı üretim yapılan bir atölye olarak kullanıldığı düşünülmektedir. Mağara 2001 yılında Koruma Kurulu kararıyla 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.(1)   

Sayın Hocamız Mustafa Adak ve ekipleri tarafından bölgede yapılan çalışmalara göre Karadağ Mağarası bilgileri aynen şu şekildedir: Emerye Kalesi’ni yaptıran kardeşlerden Rhodon ve babası Hoplon’un isimlerine ikamet ettikleri Kagrai/Cevizli’nin 10 km. kuzeybatısındaki Karadağ Mağarası’nın girişine işlenmiş başka bir yazıtta da rastlanmaktadır. Ufak bir düzlüğün üzerindeki yamaçta yer alan bu mağara Rhodon’un bir kölesi tarafından keşfedilmiştir. Rhodon kölesine mağaranın girişini açtırmış ve böylece onu kullanıma olanaklı hale getirmiştir. Bu uzun ve dar mağaranın sonuna birisi ana kayadan oyulmuş, diğeri ise taşlarla örülmüş iki havuz yaptırılmıştır. Tahminimize göre civardaki arazilerden elde edilen süt, peynir gibi ürünler tıpkı günümüzde olduğu gibi yaz sıcağında bozulmamaları için burada muhafaza ediliyordu. Dar ve uzun olmasından dolayı mağaranın hayvan sürüleri için bir sığınak olarak kullanılması makul görünmemektedir. Nitekim Karadağ Mağarası’nın yakınındaki Subaşı Mağarası günümüzde de hala depo işlevi görmektedir. Kuyucaklılar keçi sütünden ürettikleri kıymetli peyniri mayalanması için aylarca bu mağarada bekletmektedirler.(2)

Kaynak: (1) Antalya Valiliği Kültür Envanteri / 2005 (2) Prof. Dr. Mustafa Adak, Yrd.Doç.Dr. Burak Takmer,  Yrd. Doç. Dr.Ebru Akdoğu Arca / İlkçağ’da Akseki Bölgesi.

Taylan Köken


1 yorum:

  1. Merhaba. Karadağ da 3 gün boyunca inceleme yaptım fakat bu mağarayı bulamadım. Badebucagı na oturdugunuz zaman karşınızda görünen dağ değil mi ? Mağara araştırmacısı olarak amacım en derin noktaya ulaşmaktır.

    YanıtlaSil