1 Mayıs 2013 Çarşamba

Gerenköy Yerleşimi-Panayırtepe-Manastırtepe / İZMİR / AİOLİS –Foça

Gerenköy Yerleşiminin Yeri: İzmir ili Foça İlçesine bağlı olan Gerenköy Beldesinin merkezindeki kayalık üzerindeki yerleşimdir. İzmir Çanakkale karayolundan Eski Foça sapağından içeri girdiğinizde Gerenköy tabelalarını göreceksiniz.  
Gerenköy Uydu Görüntüsü
Gerenköy Panoramik Görüntü
Gerenköy Panoramik Görüntü
Araştırma Sonuçları: Prof. Dr. Recep Meriç tarafından yüzey araştırması yöntemiyle incelenen yerleşim MÖ.2000 ile MÖ.400’lerin ikinci yarısı arasında iskan gördüğü belirtilmektedir. Bu sonucu hocamız ele geçen keramiklere göre vermektedir. Bu araştırma sonucunda başka bir bilgi verilmemiştir.
Gerenköy Yolu
Uzaktan Gerenköy
Uzaktan Gerenköy
Uzaktan Gerenköy
Değerli hocamız Prof.Dr. Ersin Doğer Menemen Tarihi kitabında Gerenköy Yerleşiminin diğer adlarının Panayırtepe veya Manastırtepe olarak anmaktadır. Bu yerleşimin bölgenin ilk yerleşimlerinden biri olduğunu söylemektedir. Yine bu bölgede bulunan Kesikköy’de bulunan Hellence bir yazıtta Kallipatri ismi geçmektedir. Bu yerleşimin Gerenköy Yerleşimi olma ihtimalinden Sayın Ersin Doğer Hocamız bahsetmektedir.
Gerenköy Yerleşimi
Gerenköy Yerleşimi
Gerenköy Yerleşimi
Gerenköy Yerleşimi
Gerenköy Yerleşimi
21 Nisan 2013 tarihinde “Az Bilinen Antik Kentler Bisiklet Turu”nda Panaztepe’ye yapmış olduğumuz ziyaretten sonra Foça’ya giderken uzaktan da olsa Gerenköy Yerleşiminin fotoğraflarını çektik. Panaztepe’ye göre denize daha yakın konumda olan bu tepede bulunan buluntuların MÖ.2000 yıllara kadar gittiğini biliyoruz. Panaztepe buluntuları da MÖ.2000’li yıllara kadar gittiğine göre Gerenköy Yerleşimi de bu yıllarda bir ada olmalıdır. Panaztepe’nin limanın varlığı yapılan kazılarla tespit edilmiştir ve bu tepenin bir zamanlar bir ada olduğunu biliyoruz. Bu verilere göre hemen hemen aynı tür buluntuları veren Gerenköy bir zamanlar Gediz (antik Hermos) Irmağı alüvyonlarını getirmeden önce bir ada olmalıdır.      

Kaynakça: Prof.Dr. Recep Meriç -3. Araştırma Sonuçları Toplantısı -1985 / Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi –Sergi Yayınevi -1998.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder