7 Mayıs 2013 Salı

Sakar Tepe Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS –Aliağa

Sakar Tepenin Yeri: İzmir ili Aliağa ilçesinin kuzeyinde, Bergama İlçesinin sınırındadır.  İzmir-Çanakkale Karayolundan ayrılan, taş ocağı olarak işletilen tesisin yanından toprak yolla kıyısına kadar gelinmektedir.  
Sakar Tepe Uygu Görüntüsü
Reşadiye Camisinden Sakar Tepe
Sakar Tepe ve Taş Ocağı
Sakar Tepe’nin Adı: Elaia Antik Kentini, Çandarlı Körfezini (Elaiatikos Kolpos), Bakırçay’ın (Antik Kaikos) suladığı ovaları, tepeden gören bir konumdadır. Hemen yamacında bulunan Asar Taşı Kybele Tapınak Alanı’nın çok değerli olduğunu düşünmekteyiz. Diğer bir adı Sakarkaya’dır.
Sayın Prof.Dr. Bilge Umar’a göre Sakar Türkçedeki anlamıyla düşünülmemelidir. Anadolu’nun birçok bölgesinde rastladığımız Sakar Luvi dilinden gelmedir. Swa-Kar kelimelerinin birleşmesinden türemiş ve “Kutlu/Güzel Doruk” anlamındadır. Bu antik adın doğru olabileceği düşüncesindeyiz.    
Asar Taşı ve Sakar Tepe
Asar Taşı ve Sakar Tepe
Asar Taşı ve Sakar Tepe

Asar Taşı ve Sakar Tepe
Asar Taşı ve Sakar Tepe
Sakar Tepe Kalıntıları: Bergama kazılarını yürüten Alman Kazı Ekibi Felix Pirson öncülüğünde Elaia Antik Kentinde ve bölgede birçok detaylı yüzey araştırmaları gerçekleştirmektedir. Elaia araştırmalarını gerçekleştiren ekibin 2010 yılında Sakar Tepe üzerinde yapmış olduğu yüzey araştırmalarında tepenin kuzeyinde 30mt kadar izlenen 1,10mt kalınlığında kaba taştan imal edilmiş duvar kalıntısı tespit edilmiştir. Ele geçen keramik buluntuları Tunç Çağına kadar gitmektedir. Ekip bu duvarın Helenistik Dönemde tahkimat amaçlı kullanıldığını düşünmektedir. Muhtemelen Kaikos Vadisini gözetlemek için inşa edilmişti.
                      
Kaynakça: Felix Pirson –Pergamon 2010 –Yakın Çevrede Gerçekleştirilen Yüzey Araştırmaları Raporu – 29. Cilt1 Araştırma Sonuçları -2011 / Bilge Umar -Türkiye'deki Tarihsel Adlar -İnkılâp Kitabevi -1993

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder