23 Mart 2020 Pazartesi

Üzümlü Kilisesi / NEVŞEHİR / KAPPADOKİA / Derinkuyu - Merkez


Üzümlü Kilisesinin Yeri: Üzümlü Kilisesi, Nevşehir İli, Derinkuyu İlçesi merkezindedir. Genellikle Yeraltı Şehrini ziyaret edenler tarafından dolaşılmaktadır.
Üzümlü Kilisesi
Üzümlü Kilisesi
Kapıdaki Üzüm Süslemeleri

Üzümlü Kilisesi Bilgileri: Üzümlü Kilisesi adını kapısının etrafına işlenmiş olan asma ve üzüm salkımlarından almaktadır. Gerçek adı Agios Theodoros Trion Kilisesidir. Bölgede bulunan Rum Ortodoks Cemaati tarafından 19. yüzyılda yöresel taşlarla inşa edilmiştir. Kilise Osmanlı İmparatorluğu tarafından savaş tazminatı olarak Sultan Abdülmecid döneminde yapılmıştır. Kiliseyle ilgili bu ayrıntıyı kilise kapılarından biri üzerinde bulunan Yunanca yazıttan öğreniyor. Yazıt üzerindeki ifadeler şu şekildedir: "Agios Theodoros Trion'un bu çok kutsal kilisesi, İmparator Sultan Abdülmecid Han zamanında, onun yüksek iradesi ile Aziz İkonion (metropoliti) Neofitos Efendi'nin teşviki ile ve burada (Malakopi) ikamet eden Hristiyanların bağışları ile Haldiaslı baş mimar Kiriako Papadopoulos Efendi'nin zahmetleriyle inşa edilmiştir. Agios Theodoros'a ithaf edilmiş ve kutsanarak açılmıştır. Ki onun (Agios Theodoros) vasıtalarıyla Allah bu memleketi bütün tehlikelerden korusun. Amin. Sene 1858 Mayıs 15"
Yazıt
Kilise Kapısı
Yazıtlı Kapı
Yazıt

Kilisenin mimari tarzı Selçuklu mimarisinden etkiler taşıdığı uzmanlarca belirtilmektedir. Kilise süslemelerindeki zenginlik, anıtsal duvar resimleri dikkati çeken özellikleridir. Kilisenin içinde bulunan denge sütunları depreme karşı alınan bir önlemdir. Sütunların altındaki 1-2 cm.’lik boşluklar duvarların oynamasına karşı bir esneklik oluşturmaktadır. Çan kulesi kilisenin bahçesindedir. Kule yerinde olmasına rağmen çanı çalınmıştır.
Üzümlü Kilisesi Detay
Apsis Bölümü
Çan Kulesi
Çan Kulesi

Kilise kare planlı ve tek apsislidir. Kilise tavanı saç örgüsü formunda dikdörtgen bir çerçeve bulunmaktadır. Çerçeve içinde bir haç ve etrafında da üzüm resimleri vardır. Çerçevenin iki tarafında altışar havari resmi vardır. Kilise Mayıs ayının son haftasında Fener Rum Patriğinin katıldığı törenlerle bahar ayini için yılda bir kez ibadete açılmaktadır.
Kilise Detay
Mermer Sütun Başı
Pencere

Kaynak: Bazı bilgiler www.arkeogezgin.com ve www.kapadokyadayim.com adreslerinden alınmıştır. Fotoğraflar 2002 yılında tarafımdan çekilmiştir.   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder