17 Mart 2020 Salı

Kameriye Manastırı / MUĞLA / KARİA / Marmaris – Selimiye Köyü

Manastırının Yeri: Muğla İli, Marmaris İlçesi, Selimiye Mahallesine (Köyü) kuş uçumu 4 km. mesafede bulunan Kameriye/Kamelya(?) adasındadır. Adaya ulaşım için bölgede bulunan gezi tekneleri ile anlaşmanız gerekiyor.

Kameriye Adası
Kameriye İskelesi

Manastır Bilgileri: Manastırın tarihinin 1800 yıllık olduğu belirtiliyor. Bu bilginin son derece abartılı bir tarih olduğunu düşünüyorum. Manastır belki daha önce kullanılan bir başka manastır yapısının üzerine yapılmış olabilir, ancak bu son haliyle en fazla 300 yıllık olduğunu tahmin edebiliyorum. Bölgede bulunan Ortodoks Rum papazlar tarafından inşa edilmiştir.
Kameriye Manastırı
Podima Taban


Podima Taban
Podima Taban

Hisarönü körfezine değil Bozburun yarımadasına bakmaktadır. Manastır adadan toplanan taşlarla, dikdörtgen planlı olarak inşa edilmiştir. Ortasında ibadet amaçlı bir şapel bulunmaktadır. Denize yakın bir bozuk iskeleden merdivenlerle manastır kotuna ulaşılır. Manastırın ortası Podima denilen gri ve beyaz taşların mozaik gibi dizilmesiyle elde edilen desenli bir döşemeye sahiptir. Döşemede bulunan meandros motifleri, güneş kursu ve pars(?) motifi dikkat çekicidir.
Şapelin Apsis Bölümü 
Şapelin Giriş Kapısı
Şapelin Giriş Kapısı Detay
Ziyaret Ağacına dönen zeytin
Manastır ortasında bulunan şapelin apsis bölümündeki nişte Hz. İsa resmi bulunmaktaydı. 2017 yılında çıkan haberler göre manastıra gelen ziyaretçiler, hava koşulları ve bakımsızlık yüzünden manastırın bir hayli yıprandığı ve bu yüzden restorasyon sürecinin başlatıldığı belirtilmektedir.
Son olarak manastır kalıntılarının bulunduğu adanın 1995 yılında 1. Derece Doğal SİT Alanı olarak tescillendiğini ve paylaşmış olduğum fotoğrafların 2002 yılında çekildiğini belirtelim. 
Bölgenin Kıyıları
Bölgenin Kıyıları
      
Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder