23 Mart 2015 Pazartesi

Çayırlı Höyük / ANKARA / GALATİA / Gölbaşı –Çayırlı Mahallesi

Höyüğün Yeri: Çayırlı Höyük, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, Çayırlı (Köyü) Mahallesinin 600m güneydoğusundadır.
Çayırlı Uydu Görüntüsü
Çayırlı Höyük
Çayırlı Höyük
Çayırlı ve Höyük Bilgileri: Çayırlı Köyü Türkmen taifesinden Kallaçlı Aşireti tarafından kurulmuş bir köyümüzdür. Mehmed oğlu Ali Efendi tarafından 1891 yılında yaptırılan eski bir yapı dikkat çekicidir. Köy mezarlığında mezar taşı olarak kullanılan birçok devşirme malzeme bulunmaktadır. 1921 yılında Sakarya Savaşında köy yakınında seyyar hastaneler kurulmuş, Merdivenlikaya Tepesine siperler kazılmıştır.
Çayırlı Höyük 126x135m ölçülerinde, 13m yüksekliğinde bir höyüğümüzdür. Höyük üzerinde kaçak kazılar, höyüğün eteklerinde tarım faaliyetlerinin yapmış olduğu tahribatlar vardır. Höyük Sachihiro Omura’nın 1994 yılında yapmış olduğu İç Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesinde tespit edilmiştir. Toplanan seramik kırıntılarına göre İlk-Orta-Son Tunç Çağı ve Demir Çağında iskân gören bir höyüktür. 
        
Kaynak:  Sachihiro Omura – 1994 Yılında İç Anadolu’da Yapılan Yüzey Araştırmaları – 13. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:2 -1995 / www.tayproject.org / www.haymanagazetesi.org (Sami Ümüt Beye teşekkürlerimle.)

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder