16 Mart 2015 Pazartesi

Bağiçi Kale Höyük / ANKARA / GALATİA / Gölbaşı –Bağiçi Mahallesi

Höyüğün Yeri: Bağiçi Kale Höyük, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, Bağiçi (Köyü) Mahallesinin 1,5km batısında doğal bir tepenin üzerindedir.
Bağiçi Uydu Görüntüsü
Bağiçi Girişi
Bağiçi Devşirme Malzemeler
Yazıt
Sütun Parçası
Bağiçi ve Höyük Bilgileri: Köyün eski adı Zirve’dir. Köyde bulunan SeyyidYusuf Dede’nin kurmuş olduğu zaviyeden dolayı Zivra adını aldığını düşünmekteyiz. Bir adı da Zirve olarak geçmektedir. Zivra: Türkçe Ağızları Sözlüğüne göre “Ağı geniş, paçaları dar bir tür şalvar”a verilen addır. Köy için dağınık olarak Roma Döneminden kalmış olan sütun başlıkları ve parçaları, mimari parçalar görülmektedir.
Bağiçi Köylülerinin Gavurkalesi olarak andığı höyüğün ziyaretini 1993 yılında İç Anadolu Yüzey Araştırmaları Projesi kapsamında bölgeye gelen Sachihiro Omura tarafından yapılmıştır. Höyük üzerinde mimari bloklar ve taş bloklar görülmektedir. Höyük 11x85m boyutunda 4m yüksekliğindedir. Höyük üzerinde toplanan seramik kırıntılarına göre Demir, Bizans ve İslam Dönemlerinde iskân gören bir höyüktür.      
Kaynak: www.tayproject.org / Sachihiro Omura -1993 Yılında İç Anadolu’da Yürütülen Yüzey Araştırmaları -12. Araştırma Sonuçları Toplantısı -1994 / www.panoramio.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder