14 Şubat 2015 Cumartesi

Kaletepe Kalesi / ANKARA / GALATİA / Elmadağ –Karacahasan Köyü

Kalenin Yeri: Kaletepe Kalesi, Ankara İli, Elmadağ İlçesi, Karacahasan Köyü Kale Tepe Mevkiindedir.
Kaletepe Kalesi
Kaletepe Kalesi
Kaletepe Kalesi Bilgileri: Karacahsan Köyünün kuzeyinde ana kaya üzerine oturmuş olan, taş duvarlarla inşa edilmiş, bir Kale / Yerleşimdir. Duvar yükseklikleri yaklaşık 5-6m kadardır. Bu alanın çevreye gören konumu sebebiyle gözetleme amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir. Geç dönemlerde kullanıldığı düşünülen kale kaçak kazılarla tahrip edilmektedir.
Kale Tepe Koruma Kurulu kararıyla 1993 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir. 
   
Kale Tepe Sayın Levent Egemen Vardar ve Nalan Akyürek Vardar tarafından 2000 yılında bölgede yapılan yüzey araştırmalarında ziyaret edilmiştir.
Üç yanı sarp konik bir tepenin üzerinde bulunan Kale Tepe Kınıkçayı Deresi’nden 100-130m kadar yüksektedir. Tepe üzerinde 30x40 m boyutlarında bir alanı çevreleyen duvar bakiyesi tespit edilmiştir. 30 m kadar çok düzgün izlenen duvarların kalınlığı 2,65 m ölçülmüştür, bu da duvarların sur olarak kullanıldığını göstermektedir.
Kalenin nispeten zayıf olan doğu yönünde teraslama yapılarak bir set oluşturulması ilginç bulunmuştur. Seramik kırıntılarına göre gözetleme amaçlı bu Kale / Yerleşim Bizans Döneminde iskân görmüştür.
   
Kaynak: www.envanter.gov.tr / Levent Egemen Vardar-Nalan Akyürek Vardar –Galatia Bölgesi Kaleleri /Yerleşmeleri Yüzey Araştırması: Ankara ve Kırıkkale illeri 1999 -18. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:2-2000

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder