16 Şubat 2015 Pazartesi

Hasanoğlan Kalıntıları / ANKARA / GALATİA / Elmadağ –Hasanoğlan Beldesi

Kalıntıların Yeri: Hasanoğlan Kalıntıları, Ankara İli, Elmadağ İlçesi, Hasaoğlan Beldesi ve çevresine dağılmış durumdadır.

Hasanoğlan Beldesi Bilgileri: Hasanoğlan Beldesi de yüksek bir plato üzerinde kurulmuştur. İdris Dağının en yüksek noktası olan Kırk Kızlar Tepesi Hasanoğlan’ın en yüksek noktasıdır. Hasanoğlan 1.200 m rakımlıdır. Hasanoğlan’ı meşhur kılan günümüze kadar bakiyeleri kalmış olan Hasanoğlan Yüksek Köy Enstitüsü Okuludur. Bu bakiyeler 2001 yılında Koruma Kurulu Kararıyla 1. Derece Anıt Eser olarak tescillenmiştir.  
Türklerin bölgedeki ilk iskân yerlerinden biri de Hasanoğlan’dır. 1530 yılı kayıtlarında Lal’a Kervansarayı mezrası olarak zikredilen bu yerleşimde yolcuların konaklaması için Kervansaray ve Derbent yapılmıştır.
Aralık 1892 yılında hizmete giren İstanbul-Ankara demiryolu, daha sonra Dekovil hatlı olarak Yahşihan’a kadar döşenir. Bu hat Kurtuluş Savaşında cephane ve tahıl sevkiyatında kullanılacaktır. Bölgede adı geçen Lala Kervansarayı günümüze kadar ulaşamamıştır.
Hasaoğlan Heykelciği
Hasanoğlan Heykeli Bilgileri: Anadolu Medeniyetleri Müzesinde baş köşelerden biri Hasanoğlan Heykelciğine veya Hasanoğlan İdolüne ayrılmıştır. MÖ.2100-2000 yıllarına tarihlenen heykelcik Hasanoğlan’da kayaların arasına sıkışmış olarak tamamen tesadüfle bulunmuştur. Hatti yapımı eser elektron ve altından yapılmıştır ve bir kadını betimlemektedir. Mezar hediyesi olarak yapıldığı sanılmaktadır. Heykel üzerindeki bazı desenler, bölgede ele geçen testilerde de süsleme olarak görülmektedir.
Hasanoğlan Kabartması 
Hitit (Roma) Kabartması: Hasanoğlan Deresi içinde bir kaya üzerine yapılmış olan rölyef, zaman içinde derenin ve taş ocağının taşımış olduğu alüvyonlarla yerin altına gömülmektedir. Köylülerin Gavur Suvatı olarak isimlendirdiği kabartmalar Hitit Kabartması olarak literatüre geçmiştir. Hitit Kabartması olarak anılmasına rağmen, kabartma Roma Döneminden kalmıştır. Bu kabartmanın son durumu hakkında bilgimiz yoktur.
Koruma Kurulu kararıyla 1995 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT olarak tescillenmiştir.

Diğer Kalıntı Bilgileri: Hasanoğlan içinde Roma Döneminden kalma Mil Taşı olarak kullanılmış olan, üzeri yazılı sütun parçaları bulunmaktadır. Bu sütunlar okul içindedir. Ayrıca köy camisinde de sütun parçaları vardır. Yine Hasanoğlan Köy çeşmesinde kullanılan devşirme malzeme ve sütun kaideleri görülmektedir. Bu parçaların Lalahan’dan köye getirildiği söylenmektedir. Ayrıca Köy Enstitüsü içinde devşirme mimari parçalar, heykel parçaları süs objesi olarak kullanılmıştır.
   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder