8 Kasım 2013 Cuma

Pityussa Yerleşimi / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Dana Adası

Pityussa’nın Yeri: Mersin İli, Silifke İlçesi adalarından en büyüğü olan Dana Adasındaki yerleşimdir.
Pityussa Uydu Görüntüsü
Pityussa Adı ve Anlamı: Pityusa veya Pityoussa olarak da anılmaktadır. Helen Dilinde Pitys yani "Çam" sözcüğünden türetilmiştir. Pityussa “Çamları Bol” demektir.
 
Pityussa (Dana Adası) 
Pityussa (Dana Adası) 
Pityussa (Dana Adası) 
Pityussa Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Pityussa Yerleşimi, Kilikia Aphrodisias Antik Kenti ile birlikte kurulmuştur. Daha sonra Pityussa adıyla özerk bir yerleşim olarak varlığını sürdürmüştür.
Bu ada kenti yakınında bulunan Aphrodisias, Kıbrıs, Mısır, Komardias, Holmi ve Seleukeia ile ticari ilişkiler içinde olmuştur.
Bu yerleşimde çok sayıda su sarnıcı, Roma Dönemine ait evler, hamamlar, lahitler ve Bizans Dönemine ait kilise kalıntıları bulunmaktadır. Kalıntıların tahrip edildiği, inşa yapımında kullanılmak için mimari parçaların taşındığı görülmüştür.
1994 Yılı Adana Koruma Kurulu Kararıyla Dana Adası I. Derece Arkeolojik SİT Alanıdır. 1989 Yılı Antalya Koruma Kurulu Kararıyla Dana Adası I. Derece Doğal SİT Alanı olarak tescillenmiştir.

Kaynak: www.mersinkulturturizm.gov.tr / www.en.wikipedia.org / Bilge Umar- Türkiye’deki Tarihsel Adlar- İnkılâp Kitabevi- 1993.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder