25 Kasım 2013 Pazartesi

İsmailli Kalıntıları / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Yeğenli Köyü

İsmailli Kalıntılarının Yeri: Kalıntılar Mersin İli, Silifke İlçesinin Yeğenli Köyünün mezarlığının yanında ve köye yaklaşık 4,5km uzaklıkta iki grup olarak bulunmaktadır.
İsmailli Uydu Görüntüsü
İsmailli Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Yeğenli Köyünün mezarlığını geçince yolun sağında polygonal duvar tekniği ile inşa edilmiş bir kule ve kuleyle irtibatlı müştemilat kalıntıları ilk grubu oluşturan kalıntılardır. Kule üzerinde Herakles lobutu ve dioskur miğferi kabartmaları bulunmaktadır.
İkinci grup kalıntılarsa köyün 4,5km güneydoğusunda yer alır ve İsmailli Kale olarak anılmaktadır. Burada anıtsal bir tapınak veya yapı bir hayli tahrip olmuştur. Mimari parçalarda kabartmalar dikkati çekmektedir. Bu yapıya yakın konumdaki kilisesinin apsisi orijinal kayaya oyulmuştur ve yanında yuvarlak planlı bir alan bulunmaktadır. Anıtsal yapıdan vadi içine bakıldığında dikdörtgen planlı başka bir yapı göze çarpar. Yine vadi sırtları dolaşıldığında kaya mezarları ve mağara yerleşimleri görülmektedir. Vadiye iki yönlü yayılmış olan kaya mezarlarında kabartmalar bulunmaktadır. Bu vadideki nekropol alanında lahitler de mevcuttur.      


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder