21 Nisan 2015 Salı

Oğulbey Kalıntıları / ANKARA / GALATİA / Gölbaşı –Oğulbey Mahallesi

Kalıntıların Yeri: Kalıntılar, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, Oğulbey (Köyü) Mahallesine dağılmıştır.
Oğulbey Köyü
Oğulbey Bilgileri: Oğuzların Kayı Boyundan veya Bozulus Türkmenlerinden olduğu söylenen, Oğulbeyli/Oğulbeylü Aşiretinin kurduğu bir köydür. Köy Gazi-Derviş’lerden Hacı Tuğrul Baba’nın oğlu olan Oğul Beğ tarafından kurulmuştur. Bölgenin birçok yerleşimi gibi Oğulbey Karyesi de Oğulbey Vakfı arazileri içindedir.

Gorbeus Anti Kenti: Köyün güneydoğusunda Bala Yolunun altında kalan Kale-Kale Tepe ve Kale Boğazı Demir Çağı Dönemi yerleşimi olup tarihte Gorbeus olarak anılmaktadır. Bu kent aynı zamanda Bala-Beynam’a geçen tarihi Roma Yolu olan Kaesareia üzerindedir. Gorbeus Şehri Galat Kralı Deitarus’un damadı Kastor Tarkındarios tarafından yönetilmekteydi.
Bilge Umar’a göre Gorbeus Beynam yakınlarına lokalize edilmektedir. 

Oğulbey Cami Bilgileri: Köyün camisi Cebecizade Hacı Efendi tarafından 1886 yılında tamir ettirilmiştir. Cami bu tarihten önce yapılmış olmalıdır. Alçı mihrabı, ahşap tavanı dikkati çekmektedir. Cami duvarlarında Roma Dönemi devşirme malzemeler görülmektedir.

Oğulbey Kalıntıları: Köyün içinde ve mezarlık kısmında devşirme Roma Dönemi Malzemeleri bulunmaktadır. Mezarlıktaki bulunan iki sütun kaidesinin üzerindeki yazılar bunların Mil Taşı olma ihtimalini güçlendirmektedir. 
   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder