15 Nisan 2015 Çarşamba

Karaoğlan Höyük / ANKARA / GALATİA / Gölbaşı –Karaoğlan Mahallesi

Höyüğün Yeri: Karaoğlan Höyük, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, Karaoğlan (Köyü) Mahallesinin içinde köy merkezinin güneyinde kalır.
Karaoğlan Uydu Görüntü
Karaoğlan Höyük 
Karaoğlan Höyük 
Karaoğlan Çizimleri
Karaoğlan Amphora
Karaoğlan Testi
Karaoğlan Depas
Karaoğlan Figürin
Karaoğlan Asur Kapı
Karaoğlan Kemik Toka
Karaoğlan Mühür
Karaoğlan Mızrak Ucu
Karaoğlan Oyuncak Domuz
Höyük Bilgileri: Karacaoğlan Höyük 180x260m boyutlarında, 18-20m yüksekliğindedir. Afet İnan tarafından 1937 yılında tespit edilen höyük, 1942 yılına kadar Remzi Oğuz Arık başkanlığındaki kazı ekibi tarafından kazılmış ve buluntular Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesinde sergilenmektedir.
Höyüğün batı yamacında yapılan açmalarda I. Tabaka Klasik Döneme, II. Tabaka Demir Çağına, III. Tabaka Hitit Dönemine, IV. Tabaka MÖ. 3.Binden 2.Bine geçiş çağından, Va ve Vb İlk Tunç Çağı, Vc Tabakası ise Kalkolitik Döneme tarihlenmiştir.
Höyük üzerinde bulunan malzemeler Kalkolitik, Tunç Çağı, Asur Koloni Çağı, Orta ve Son Tunç Çağı Hitit Malzemesi, Frig ve Klasik Dönem malzemesi toplanmıştır. Bunun haricinde tabakalarda mimari kalıntılar tespit edilmiş ve detaylı incelenmiştir. Höyük kenarlarındaki yapılaşma höyüğü tahrip etmektedir. Kaçak kazı çukurları da höyük üzerinde görülmektedir.
Karaoğlan Höyük 2007 yılı Koruma Kurulu kararıyla 1. ve 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir. 
   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder