16 Ekim 2011 Pazar

Doğa Köy ve Çevresi / İZMİR / AİOLİS / Menemen

Doğa Köy Yeri: İzmir İli Menemen İlçesine bağlıdır. Larissa Antik Kentinin bulunduğu Buruncuk Köyünden sonra kuzeye doğru gidildiğinde Yanık Köy ve sonra da Doğa Köy gelir.
Doğa Köyün Yeri  
Doğa Köy Kısa Tarihçesi: Sardene (Dumanlı) Dağı eteklerinde kuytu bir vadide bulunan ve Osmanlı kayıtlarında “Doğu” veya “Togu” olarak yazılan köyün ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu bilinmemektedir.
16.yüzyıl tapu kayıtlarında rastlanmamasına rağmen başka bir isimle anılarak bu tarihlerde kurulmuş olduğu düşünülmektedir. Köyün adına 1826-1838 yıllarında Menemen Şeriye Sicili’nde rastlanmaktadır. (Prof .Dr. Ersin Doğer – İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi – Sergi Yayınevi -1998)
24 Temmuz 2011 tarihinde bölgeye yapmış olduğumuz gezide günümüzde de kullanılan tarihi mezarlığı fotoğrafladık.
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy Mezarlığı
Doğa Köy ve Çevresi Yüzey Araştırma Sonuçları: Doğa Köy’de yapılan yüzey araştırmalarında öncelikle köyün içi araştırılmıştır. Burada yakında bulunan Neon Teikhos Antik Kentinden (Cenevizkale) getirilen ve ev yapımında kullanılan bir çok mimari parça tespit edilmiş ve belgelenmiştir.
Neon Teikhos
Belen Köye Giden Yol ve Neon Teikhos
Neon Teikhos ve Doğa Köy
Neon Teikhos ve Doğa Köy
Neon Teikhos ve Doğa Köy
Doğa Köy ve Arkada Larissa
Doğa Köy ve Arkada Larissa, Buruncuk Kalesi
Çukur Köy Yolundan Doğa Köy
Köyün kuzeyinde yer alan Çallıtepede kayalara oyulmuş taşçı işaretlerine rastlanmıştır. Burasının taş ocağı olarak kullanıldığı belirlenmiştir. 
Doğa Köyün güneyinde köylülerin Ferhat Yolu dediği doğal kayaya oyulmuş su kanalı tespit edilmiştir. Bu su yolu Değirmentepe, Yanık Köy, Kamber Ağılları, Sam Köy ve Çataltaş Mevkiinde devam eden su yolu Enyar Mevkii denilen yerde bir tepecik üzerinde büyük bir yapı temeli ile karşılaşılmıştır. Yapı etrafında Roma Dönemi seramik parçaları bulunmuştur.   
Doğa Köy Yeldeğirmeni
Doğa Köy Yeldeğirmeni
(Prof. Dr. Armağan Erkanal- 2001 Kuzey İzmir – Menemen Ovası Yüzey Araştırması- 20. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt1 2002) 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder