16 Şubat 2019 Cumartesi

Demircidere Ilıcası / İZMİR / MYSİA / Bergama – Demircidere Köyü

Demircidere Ilıcasının Yeri: İzmir İli, Bergama İlçesi, Kozak Nahiyesine bağlı Demircidere Mahallesi’nin(Köyü) kuşuçuşu 3,5 km. güneybatısında, Madra Barajının ucunda yer almaktadır.
Havuzlu Odanın Girişi
Ilıca Havuzu
Havuzlu Oda Girişinde Devşirme Malzeme
Havuzlu Oda Detay
Havuzlu Oda Detay
Havuzlu Oda Detay
Havuzlu Oda Detay
Havuzlu Oda Detay

Ilıca Bilgileri: Perperene Antik Kentine 6 km. mesafede yer alan bu sıcak su kaynağının üzerinin Roma döneminde kapatıldığını ve şehir ile bağlantılı olduğunu düşünmekteyiz. İki odalı kaynarcanın tek gözünde çok küçük bir havuz bulunmaktadır, diğer odada bulunduğunu düşündüğümüz havuzun ise sonradan tahrip edilerek yok olduğunu düşünmekteyiz. Bu odadan dışarıya borularla sıcak su taşınmaktadır. Başka bir olasılık ise ikinci odanın dinlenme amacıyla inşa edilmiş olmasıdır. İkinci odanın beşik tonozlu çatısı çökünce yerine betonarmeden çatı yapılmış. Yuvarlak planlı havuzun çapı yaklaşık 3,5-4 m. kadardır. Hamam genel olarak bölgede bolca bulunan granit taştan yığma olarak inşa edilmiştir. Ilıcada Perperene'den taşınıldığını düşündüğümüz devşirme malzemeler de göze çarpmaktadır. Havuz bölümü tuğla malzemeden yapılmıştır. Bu malzeme daha geç bir dönemde kullanılmış olabilir.
Ilıcanın Çatı Sistemi
İkinci Oda Detay
İkinci Oda Detay
İkinci Oda Detay
İkinci Oda Detay
Havuzlu Oda Tonozlu Çatı
1950-1960 yılları arasında etrafında kaplıcadan yararlanmak amacıyla sıralı ve tek tek betonarmeden kalınacak basit odalar inşa edilmiş. Bu kalınacak yerler günümüzde bölgede yaşayan çobanlar tarafından barınma amacıyla yer yer kullanılmaktadır.
Devşirme Malzeme
Tesis İçin Yapılan Odalar
Tesis İçin Yapılan Odalar
Tesis İçin Yapılan Odalar
Tesis İçin Yapılan Odalar Detay
Ilıca alanın çok yakınında tespit ettiğimiz bir kaçak kazı çukurundaki keramik kırıntıları bu alanın Roma veya Erken Bizans Döneminden kaldığını kanıtlar niteliktedir.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder