19 Ocak 2015 Pazartesi

Tahtayazı Yerleşmeleri / ANKARA / GALATİA / Çubuk –Tahtayazı Mahallesi

Yerleşmelerin Yeri: Yerleşmeler, Ankara İli, Çubuk İlçesi, Tahtayazı (Köyü) Mahallesinin etrafındaki tepelerin üzerindedir.
Tahtayazı Uydu Görüntüsü
Tahtayazı Bilgileri: Tahtayazı 1463 yılı öncesi iskân görmüş köylerdendir. Tahtayazı Köyü Osmanlı Kayıtlarında Taht-ı Yazı olarak geçmektedir.
Asartepe
Kaletepe-I Bilgileri: Tahtayazı Köyünün 3km Kuzeydoğusunda iki kayalık tepeden oluşan bir kale / yerleşimdir. Bulunduğu konum itibariyle geniş bir görüşe sahiptir. Belli bir sur yapısı yoktur. Doğal kayaya oyulmuş ve uyumlu bir mekan düzenlemesi vardır. Seramik kırıntısı çok azdır.

Kaletepe-II Bilgileri: Tahtayazı Köyünün 1km batısında, 1350m. rakımlı bir tepenin üzerindeki kale / yerleşimdir. Orta Çağdan kalma yerleşim yerini belli eden, moloz taşlı yıkıntılar bulunmaktadır. Orta Çağdan kalma seramik kırıntıları iskânın bu devirde yapıldığının da kanıtı olmalıdır.

Asartepe Bilgileri: Kaletepe-II kale / yerleşimin 600m batısında, Çubuk Çayına 1km uzaklıktadır. 1.300m rakımlı bir tepe üzerindedir. Yoğun bir biçimde kayalık olan alan üzerindeki yerleşimin planı belli değildir. Kayalığa uygun bir düzenleme yapılmıştır. Seramik bulunamamıştır. 
Tahtayazı Çeşmeleri
Tahtayazı Çeşmeleri
Kaynak: www.ankararehberi.com / Levent Egemen Vardar –Nalan Akyürek Vardar –Galatia Bölgesi Kaleleri Yerleşmeleri Yüzey Araştırması Ankara İli 1996 – 15. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:1 -1998

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder