21 Nisan 2014 Pazartesi

Balıkhisar Kalıntıları / ANKARA / GALATİA / Akyurt -Balıkhisar Mahallesi

Balıkhisar Kalıntıların Yeri: Kalıntılar Ankara İli Akyurt İlçesi Balıkhisar Mahallesi (Köyüne) dağılmış durumdadır. Balıkhisar Mahallesi Akyurt ilçe merkezine 9km uzaklıktadır.
Balıkhisar Uydu Görüntüsü
Balıkhisar Köyü Adı ve Kalıntıları: Balıkhisar’ın eski adı Balasar’dır. Bu adın köyün bulunduğu yerde bal yetiştiren bir çiftçinin bal kovanlarını ağaca asmasından dolayı Balasar olarak anılmıştır. Biz başka bir bakış açısıyla Bal-Asar olarak kelimeyi böldüğümüzde, köyün hemen yakınındaki tarihi yerleşimlere “Asar” denmesinden dolayı bu adı aldığını düşünmekteyiz. Tabi ki bu sadece bir varsayım.
Balıkhisar Antik Anadolu yollarından birinin üzerinde olduğundan Selçuklu Döneminde varlığını sürdürüp Osmanlı Döneminde merkez olarak büyümüştür. Çubuk ilçesi merkez olunca eski önemini kaybetmiştir.
Esenboğa Düz Yerleşimi
Esenboğa Düz Yerleşimi
Esenboğa Düz Yerleşimi
Esenboğa Düz Yerleşimi: Anakara-Çubuk karayolunun kenarında ve Esenboğa Havaalanın kenarındaki bu düz yerleşim yerinde herhangi bir mimari parça bulunmamaktadır. Yerleşim üzerinde seyrek olsa da Roma Dönemi keramiği gözlenmektedir. Havaalanı yapılırken yerleşimin tahribat gördüğü düşünülmektedir. Koruma Kurulu kararıyla 2008 yılında 3. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.

Balıkhisar (Höyüktepe) Höyük: Balıkhisar’ın 1km kuzeydoğusunda bulunan höyük yaklaşık 15 mt yüksekliğinde 200x300mt büyüklüğündedir. Çanak çömlek analizlerinde höyüğün MÖ.3000’li yıllarda yerleşim gördüğü görülmüştür.
Höyük üzerinde yapılan kazıda Hitit Döneminden kalma pişmiş toprak testi, çift kulplu bir vazo, Hitit, Eski Tunç ve Frig döneminden kalma seramik parçaları ele geçmiştir.

Balıkhisar Kalıntıları: Balıkhisar merkezinde bulunan caminin bahçesinde antik malzeme kalıntıları bulunmaktadır.    


Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder