29 Ocak 2014 Çarşamba

Yahşelli Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Menemen- Yahşelli Köyü

Yahşelli Köyünün Yeri: Kalıntılar İzmir İli Menemen İlçesine yakın konumdaki Yahşelli Köyü sınırlarındadır. Eski Yahşelli ve Yahşelli kalıntıları bölgeye dağılmış konumdadır. Menemen-Manisa yoluna saptığınızda yaklaşık 3km sonra Yahşelli Köyüne gelirsiniz.
Yahşelli Uydu Görüntüsü
Gözetleme Kulesi Panoramik Görüntü
Gözetleme Kulesi Panoramik Görüntü
Kuleden Kumtepe ve Menemen Ovası P.G.
Kumtepe Höyük Panoramik Görüntü
Kulenin Kaçak Kazı Çukuru
Kulenin Bulunduğu Tepe
Kuleden Kumtepe Höyük
Kuleden Manisa Yönü
Kule Etrafında Keramik Kırıntıları
Kule Etrafında Keramik Kırıntıları
Yahşelli Köyü ve Kalıntıları: Menemen’e yakın konumdaki bu köyün varlığı Tapu-Tahrir Defterlerinde 1531 yılında gözükmektedir. Yörük taifesinden Yahşili, Yahşilü ve Yahşieli olarak anılan cemaattendirler. Eski Yahşelli şimdiki köyün 1,5km kadar güneyindedir. İki dere arasındaki Eski Yahşelli, Notion Yerleşiminin hemen üzerindedir. Eski Yahşelli Mazapınar ve Zeynepınar mevkilerindeki su kaynaklarından yararlanmışlar ve bu suları taşımak için tuğla tonozlu tüneller yapmışlardır.
Antik Mezar ve Eski Yahşelli
Gavur Evleri
Antik Kaya Mezarı
Kaya Mezarındaki Tahribat
Bugün Gavur Evi veya Gavur Damı olarak adlandırılan Antik Kaya Mezarının bulunduğu kayalığın yamacında bahar aylarında Menemenli Hıristiyanlar Azize Agia Mrina adına her yıl panayır düzenlermiş. Zeynepınar kaynağını Ayazma olarak kullanmış olabilirler.
Kumtepe Höyük ile Yahşelli Kalıntılarının bulunduğu tepeyi yeni tren yolu ayırmaktadır. Yahşelli Köyünü kuzeyinde kalan ve Menemen Ovasına hakim konumda bir tepedir. Biz bu tepeyi Kumtepe Höyük diyerek ziyaret ettik. Etrafa dağılmış geç dönem keramikleri buranın höyük olabileceğini düşündürmüştü. Oysa burada tesadüf eseri rastladığımız bir genç arkadaştan bu tepede bir Gözetleme Kulesinin temel taşlarının kaçak kazılar ile ortaya çıktığını öğrendik. Bu taşlar daha sonra toprakla örtülerek tekrar saklanmıştır. Benzerlerine Süleymanlı, Çaltı, Telekler ve Alaiçi Köylerinde rastladığımız ve amacı Menemen Ovasını gözlemek olan bu kuleler birbirini görür konumda inşa edilmiştir.   
      
Kaynakça: Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998 / www.panoramio.com

Taylan Köken

1 yorum: