17 Aralık 2012 Pazartesi

Gömeç Parkındaki Kalıntılar / BALIKESİR / MYSİA / Gömeç -Merkez


Gömeç Parkının Yeri: Balıkesir ili, Gömeç ilçesi merkezindedir. Anayoldan Jandarma Karakolunun önündeki yolu takip ederseniz 500mt sonra parka gelirsiniz.
Gömeç Uydu Görüntüsü
Kalıntılar Hakkında Bilgiler: Parkta bulunan sütun parçaları, sütun başlığı ve bir altar Gömeç’e bitişik konumdaki Hacı Osman Köyünden toplanmıştır. Bu parçalar Balıkesir Müze Müdürü olan Sayın Neriman Özaydın tarafından koruma amacıyla bu parkta toplanmıştır. Bu parktaki altar ise Hocamız Engin Beksaç’ın önerisi ile Sayın Veli Odabaşı’nın gayreti ile parka getirilmiştir. 58x58x110cm ölçülerindeki Kozak Taşından yontulmuş olan altarın bir benzeri Cunda Adasında bir ailenin bahçesinde bulunmaktadır ve muhtemelen Gömeç’ten alınıp götürülmüştür. 
Sütun Parçaları
Sütun Parçaları
Sütun Parçaları
Sütun Kaidesi
Sütun Parçası
Bu parçalar hangi yerleşime aittir sorusu ise biraz karışıktır.
Antik kaynaklarda Strabon, Sokrates ve Plinius Gömeç’in bulunduğu yerde Kisthene (Kistene) adında antik bir şehirden bahsederler. Kesinleşmese de Kızçiftliği Höyüğün Kisthene Antik Şehri olduğu kabul görmektedir.
Yörede Pasada/Pasanda/Passanda/Paassanda/Pa(s)sa-wanda olarak isimlendirilen başka bir antik yerleşimin adı daha geçmektedir. Byzantion’lu Stephanos’un Pasanda adı ile andığı yerleşimin yeri için Edremit Körfezinin kıyısında, Ayvalık yakınında bir arazi olarak bahseder ve burayı Kisthene olarak anar.
Değerli hocamız Sayın Prof. Dr. Engin Beksaç’ın da aktardığı gibi şunu diyebiliriz ki: İlk adı Passawanda olan yerleşim daha sonraki dönemlerde Kisthene adıyla anılmış, günümüzde ise Kızçiftliği Höyük olarak anılmaktadır.
İlk olarak 1904 yılında bölgeyi ziyaret eden Vigant (muhtemelen Kızçiftliğini üstünkörü inceledi) buranın adını anarak yörede bulunmuş olan altar ve sütun parçalarının yöre insanlarından aldığı bilgiye göre Kızçiftliğinden toplanmış olduğunu belirtmektedir.
Altar ve Sütun Parçaları
Altar ve Sütun Parçaları
Altar ve Sütun Parçaları
Sayın Engin Beksaç Gömeç merkezinin sokaklarında, evlerinin bahçelerinde bulunan birçok arkeolojik materyalin Gömeç’in altında da tarihi bir yerleşimin varlığını işaret ettiğini söylemektedir.

Kaynakça: Prof.Dr. Engin Beksaç -16. Cilt.2 Araştırma Sonuçları -1998 / Prof.Dr. Engin Beksaç / Tarihin Işığında Burhaniye / www.gomec.info / Bilge Umar –Türkiye’deki Tarihsel Adlar – İnkılâp Kitabevi -1993

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder