16 Kasım 2012 Cuma

Hatipler Kalesi-I / İZMİR / AİOLİS / Dikili –Katıralan Köyü

Hatipler Kalesinin Yeri: İzmir ili Dikili ilçesine bağlı olan Katıralan Köyü sınırlarında Esentepe –Katıralan  Köyleri arasındadır. Dikili-Çandarlı arası yayla yoluna saptığınızda Esentepe Köyü içinden Katıralan Köyü yoluna sapılır. 2km sonra soldaki tepenin doruğunda Hatipler Kalesi vardır. Yolu zor olduğundan dolaşmak için bahar aylarını bekliyoruz. Seneye daha ayrıntılı resimler yayınlayacağız.
Hatipler Kalesi Uydu Görüntüsü
Hatipler Çeşmesinden Kale Tepesi
Hatipler Kalesi
Hatipler Kalesi

Hatipler Kalesi Yüzey Araştırmaları: Hatipler Kalesi hakkında elimizde detaylı bilgi yoktur. Bu kale Dikili Belediyesinin desteklediği Atarneus Antik Kenti Proje Sorumlusu Prof.Dr.Martin Zimmerman, proje görevlisi Dr.Güler Ateş ve Kültür Bakanlığından görevli arkeolog Ertan Yılmaz Deliktaş Köyü Kutsal Alanlarına yapılan ziyaretten sonra Hatipler Kalesi de ziyaret edilmiştir. Bu kale hakkında verilen bilgiler haricinde elimizde herhangi bir bilgi yoktur. Ekibin burada yapmış olduğu kısa süreli yüzeysel araştırmada ele geçirmiş olduğu keramik kırıntılarının MÖ.1000’li yıllara kadar gitmesi kalenin ve çevresinin tarihi bakımından dikkat çekicidir. Kale Helenistik Dönemden kalmadır. Düzgün kesilmiş taşlardan oluşan kale duvarları etkileyicidir. Kale içinde su ihtiyacını karşılayan bir sarnıç kalıntısı da bulunmaktadır.
Katıralan'dan Hatipler Kalesi
Katıralan'dan Hatipler Kalesi
Katıralan'dan Hatipler Kalesi
Katıralan'dan Seyrat Tepe
Katıralan'dan Seyrat Tepe
Katıralan'dan Seyrat Tepe

Hatipler Kalesi ile ilgili rapor yine Alman Enstitüsü tarafından 2010 yılında yayınlanmıştır. Bergama Kazı ekibinin Pergamon kırsalında yapmış olduğu yüzey araştırmaları kapsamında Hatipler Kalesinin topografik haritası çıkarılmıştır.
Hatipler Topografik Harita
Hatipler Kalesinin yüzey araştırmalarında plan karelere ayrılarak toplanan keramik kırıntılarının Atarneus Antik Kenti malzemeleri ile benzerlikler gösterdiği tespit edilmiştir. Kalenin bulunduğu zirvede kale duvarlarının iki basamak oluşturacak şekilde varlığı tespit edilmiştir. Yine kale çevresinde sanduka mezar ve Tümülüs tarzında nekropol alanları tespit edilmiştir.
Birinci basamak tahkimat surları altta olup, aynı Atarneus kentindeki alt tahkimata benzerlik göstermekte ve Geç Arkaik-Klasik Döneme tarihlenmektedir. Üst kale duvarları ise kuzey ve güney yönünde muhtemelen kulelerle sonlandırıldığı düşünülmektedir.

Keramik buluntularına göre Hatipler Kalesinin varlığı Demir Çağına kadar gitmekte, ilk tahkimat duvarının çevresinde MÖ.600-500 yılları keramiği, en üst nokta olan ikinci basamakta ise MÖ.500-400 yılları keramiği görülmektedir. MÖ.300 yıllarında yerleşim yerinin önemini yitirdiğini, burada Geç Helenistik Dönemden kalma keramiğin ele geçmemesinden dolayı düşünülmektedir. MÖ.200 yıllarından kalma sadece bir parça ele geçmiş, Roma Döneminden kalma hiçbir parça ele geçmemiştir. 
Hatipler Kalesi
Hatipler Kalesi
Hatipler Kalesi
Hatipler Kalesi
Kale Sarnıcı
Devşirme Malzeme Kullanılan Ağıl
Kalenin Eteklerinde Göletçik
Kaynakça: Felix Pirson –Pergamon 2010 Yakın Çevrede Gerçekleştirilen Yüzey Araştırmaları Raporu -29/1 Araştırma Sonuçları Toplantısı -2011 / www.izmir-dikili.bel.tr / www.panoramio.com 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder