1 Ekim 2013 Salı

Hacıyusuf Değirmeni Höyük / İZMİR / AİOLİS / Foça- Ilıpınar Köyü

Hacıyusuf Değirmeni Höyüğün Yeri: Höyük, İzmir İli Foça İlçesi Ilıpınar Köyünün güneydoğusunda bulunan sunta fabrikasının karşısındadır.
Ilıpınar Uydu Görüntüsü
Ilıpınar Köyünün adı ve Höyük bilgileri: Ilıpınar Köyü 1531 yılı Yenice Foça Kalesi muhafızlarının tımarıdır. Yörük kökenli bir köydür. Köyün girişinde bulunan sunta fabrikasının karşısında alçak bir tepenin üzerindedir. Höyüğün yanından Kafataş Deresi geçmektedir. Tepelerin arasına sıkışmış olan Ilıpınar ovasından yararlandığı düşünülmektedir. Bölgede bulunan höyükler Geç Kalkolitik, Erken Tunç Çağında terk edildikten sonra MÖ.2000’li yıllarda Melengiç Sekisi Höyük gibi küçük höyüklerde iskânlar başlamıştır. Bu höyük buluntularında gri renkli (minyas türü) seramik kırıntıları çokça görülmektedir.
Höyük üzerinde ufak kaçak kazı izleri vardır. Ayrıca höyük çevresi dikenli tel direkleri için açılan çukurlarla da tahrip olmuştur.       
Ilıpınar Köyü Cami
Ilıpınar Köyünde Bir Ev
Kaynakça: Prof .Dr. Ersin Doğer – İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi – Sergi Yayınevi -1998 / www.izmirkulturturizm.gov.tr

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder