27 Ekim 2013 Pazar

Piren (Biryen) Yerleşmesi / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Kızılgeçit Köyü

Piren’in Yeri: Mersin İli, Silifke İlçesinin 45km uzağında kalan Kızılgeçit Köyünün kanyonunda köye yakın mesafedeki kalıntılardır.
Piren Uydu Görüntüsü
Kızılgeçit Köyü
Kızılgeçit Köyü
Piren Adı ve Anlamı: Piren veya Biryen olarak anılmaktadır. Piran, Kürtçede “Pir’in Halkı” anlamındadır. Bu adın Kızılgeçit Köyünde yerleşik olan Alevi/Türkmen cemaatinden geldiğini düşünmekteyiz. 
Piren Çevresi
Piren Çevresi
Piren Çevresi
Piren Çevresi
Piren Çevresi
Piren Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Sayın Prof. Dr. K.Levent Zoroğlu 1987 yılında “Doğu Dağlık Kilikya Araştırması” kapsamında bu alanı dolaşmıştır. İzlenimlerini şöyle aktarmaktadır: Limonlu (Antik Lamas) Çayı’nın oluşturduğu kanyon içinde yer alan Kızılgeçit geçit köyünün içinde Osmanlı Döneminden kalma iki türbe bulunmaktadır.
Kızılgeçit Köyünden yaya olarak ulaşılan Piren Kalıntıları ise Lamas Vadisine hakim konumda bir burun oluşturan yükseltidir. Kalıntılar Roma ve Bizans Döneminden kalmadır. Kalıntılar bazı kısımları ayakta duran sur duvarları, yapılar ve sarnıçlardan oluşmaktadır. Kaleden çıkma bir kitabe ekip tarafından tespit edilmiştir. Bu alanda Lamas Çayından Ura Antik Kentine su taşıyan kanalların günümüze kalmış kalıntıları dikkat çekicidir.
Limonlu Vadisinde bulunan bir mağaranın içinde yıldırım demetleri ve dinleyen tanrıya adanmış bir kült mağarası keşfedilmiştir. Bu kült yerinin bölgede örneği çok olan Zeus Olbios Tapınağı veya Athena Oreia ile alakalı olmalıdır.  

Kaynak: Prof. Dr. K. Levent Zoroğlu – VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -1988 / Prof. Dr. Mustafa H. Sayar -23. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:1 –Antalya -2005 / Bilge Umar- Türkiye’deki Tarihsel Adlar- İnkılâp Kitabevi- 1993.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder