24 Ekim 2013 Perşembe

Efrenk Kalıntıları / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Sömek Köyü

Kalıntıların Yeri: Mersin İli, Silifke İlçesinin 40km uzağında kalan Sömek Köyünün 3km kuzeyindeki kalıntılardır.
Efrenk Uydu Görüntüsü
Efrenk Uydu Görüntü
Efrenk Adı ve Anlamı: Sömek Köyü Antik Dönemde Doğu Dağlık Kilikia olarak anılan bölgede yer alır. Efrenk, Mersin Toroslar İlçesine bağlı Arslanköy Beldesinin eski ismidir. Anlamı hakkında herhangi bir bilgiye ulaşamadık. Araştırılması gereken bir kelime olduğunu düşünüyoruz.
Roma Köprüsü
Roma Köprüsü
Roma Köprüsü
Roma Köprüsü
Roma Köprüsü
Efrenk Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Sayın Prof. Dr. K.Levent Zoroğlu 1987 yılında “Doğu Dağlık Kilikya Araştırması” kapsamında bu alanı dolaşmıştır. İzlenimlerini şöyle aktarmaktadır: Sömek’den bu alana kaplama taşları yer yer görülen Antik bir yolla ulaşılmaktadır. Antik yol Limonlu Çayı (Antik Lamas) çayında sona ermektedir. Çaya ulaşmadan önce Efrenk denilen yerde polygonal sur duvarları ile bir kale bölgeye hakim konumda inşa edilmiştir. Kale haricinde kaya mezarları ve bir kilise kalıntısı günümüze kadar gelmiştir. Bu kalenin batısında bir yamaç üzerinde asker kabartması yer alır. Bu kabartma literatüre Efrenk Kabartması olarak geçmiştir. Çaya varınca burada Karamanoğulları veya Erken Osmanlı Döneminden kalma bir köprü vardır.          
Osmanlı Köprüsü
Osmanlı Köprüsü
Sayın Prof. Dr. Mustafa H. Sayar tarafından “Kilikya Yüzey Araştırmaları 2003” kapsamında bölge ziyaret edilmiştir. Yapmış olduğu ilave tespitlere göre Efrenk Kabartmasının Yunanca yazıtlı bir kaya mezarı olduğunu söylemektedir. Ayrıca Limonlu çayı üzerindeki Osmanlı Köprüsünün birkaç yüz metre yukarısında günümüze ayakları ulaşmış, yıkık bir Roma Dönemi köprü kalıntılarını tespit etmiştir.
Sayın Prof. Dr. Mustafa H. Sayar tarafından “Kilikya Yüzey Araştırmaları 2004” kapsamında bölgeye tekrardan gelinmiş ve Limonlu Çayına inen antik yolun detaylı incelenmesi yapılmıştır. Efrenk Yerleşimi Helenistik ve Roma Döneminde iskân görmüştür.  

Kaynak: Prof. Dr. K. Levent Zoroğlu – VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -1988 / Prof. Dr. Mustafa H. Sayar -22. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:2 –Konya -2004 / Prof. Dr. Mustafa H. Sayar -23. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:1 –Antalya -2005 / www.mersinkulturturizm.gov.tr

Taylan Köken

1 yorum: