27 Eylül 2013 Cuma

Melengiç Sekisi Höyük / İZMİR / AİOLİS / Aliağa –Helvacı Köyü

Melengiç Sekisi Höyüğün Yeri: İzmir İli Aliağa İlçesi Helvacı Köyü sınırlarındadır. Höyük, Helvacı Köyünün kuzeyinde yer alır. Helvacı Höyük ile İzmir-Çanakkale Karayolu arasındadır.
Melengiç Sekisi Höyük
Melengiç Sekisi Höyük (Höyücek.2) Yüzey Araştırmaları Sonuçları: Menemen ve çevresinde yapılan araştırmalara göre Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağlarına tarihlenen beş adet eski yerleşim yeri tespit edilebilmiştir. Bu yerleşimler arasında Helvacı Köyünde Höyücek adında iki höyük bulunduğundan bu höyük Höyücek.2 olarak adlandırılmıştır. Sayın Ersin Doğer ise höyüğü Melengiç Sekisi Höyük olarak isimlendirmektedir.
Höyük Prof.Dr. Recep Meriç tarafından 1983-1985 yıllarında yapılan Manisa-İzmir Yüzey Araştırmalarında tespit edilmiştir. Höyük Kalkolitik Çağın son dönemlerinden, Tunç Çağına kadar iskân edilmiştir. Erken Tunç malzemesi bölgede bulunan diğer höyüklerin malzemeleriyle aynıdır. MÖ.2000’li yıllara tarihlenen Gri Minyas seramikleri Panaztepe Höyük buluntularıyla benzerdir. Prof. Dr. Ersin Doğer ise; Höyük buluntusu Gri Minyas seramiklerinin madeni kap formunda olduğunu, höyüğün Orta Tunç ve Geç Tunç (MÖ.1900-1200) Çağlarında iskân edildiğini söylemektedir.. Melengiç Sekisi Höyüğün, Helvacı Höyücek ile birlikte çağdaş ve onun uydusu olabilecek küçük bir yerleşme olduğunu düşünmektedir.
Höyük üzerinde ağır bir tarla tahribatı vardır. Tarla olarak sürekli işlendiğinden, neredeyse düzleşmiştir. Höyük çok uzaklardan dahi seçilememektedir.   

Kaynakça: Prof.Dr. Recep Meriç –Manisa İzmir Yüzey Araştırmaları / Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998 / www.izmirkulturturizm.gov.tr / www.tayproject.org

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder