22 Ekim 2013 Salı

Sömek Kalıntıları / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Sömek Köyü

Sömek’in Yeri: Mersin İli, Silifke İlçesinin merkezinin 40km kuzeydoğusunda kalan Sömek Köyünün çevresine yayılmış olan kalıntılardır.
Sömek Uydu Görüntüsü
Sömek Adı ve Anlamı: Sömek Köyü Antik Dönemde Doğu Dağlık Kilikia olarak anılan bölgede yer alır. Sömek kelimesinin Anadolu’da kullanılan birçok anlamı vardır. Bu anlamları sıralarsak: “Tanesi alınmış mısır koçanı”, “Taze mısır”, “Bükülmüş ip yumağı”, “Yeni sürülen tarladaki ayrık otu”, “Elma, Armut gibi meyvelerin çekirdekli kısmı”, “Toplu, şişman”, “Sivri şeyler”.

Sömek Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Kalıntılar Sömek Köyünün doğusunda ve güneybatısında Roma ve Erken Bizans Dönemlerinden kalma kalıntılar bulunmaktadır.
Sayın Ayşe Aydın tarafından 2003 yılında “Silifke, Sömek Köyü Kiliseleri Yüzey Araştırması” kapsamında bölge ayrıntılı incelenmiştir. Bu antik yerleşimde iki kilise, birçok ev, işlikler, lahit ve sarnıçlar tespit edilmiştir. Özellikle kiliseler üzerinde araştırma yoğunlaştırılmıştır. Batı Kilisesi ölçüm ve çizimleri yapılmıştır. Doğu Kilisesinin ölçümleri aşırı tahribattan dolayı yapılamamıştır. Batı Kilisesi yerleşimin 200mt batısındadır ve dönem olarak MS.6 yüzyıla tarihlenmektedir. Kilise birkaç yapım evresinden geçmiştir. Kilisede kullanılan korinth sütun başlıkları ve taş malzeme başka bir yapıdan sökülerek kullanılmıştır.    
Sömek Köyünün batısında bulanan kalıntılar Hüseyin Alanı olarak geçmektedir. Sayın Prof. Dr. Mustafa H. Sayar tarafından “Kilikya Yüzey Araştırmaları 2004” kapsamında bölgeye gelinmiş bu alanda yapılan araştırmalara göre, Uzuncaburç’taki Zeus Olbios Tapınağında da görülen veya burayla alakalı, yıldırım demeti, Herakles Lobutu ve Dioskurlar başlığı gibi kült kabartmaları saptanmıştır. 
Sayın Yard.Doç Dr. Ümit Aydınoğlu tarafından “Erdemli Silifke Arasında Kentleşme ve Tarımsal Organizasyon Araştırması 2006” kapsamında bölgeye gelinmiş ve Sömek Köyünün etrafında Örendibi, Özköy, Çürükkale, Tulukçu ve Köşek Alanı-Hayat Mevkilerinde değişik ebatlarda kalıntılar tespit edilmiştir.

Kaynak: www.akmedanmed.com (Anmed Sayı:2004/2) / Doç. Dr. Ayşe Aydın -22. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt.1 –Konya -2004 / Prof. Dr. Mustafa H. Sayar -23. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:1 –Antalya -2005 / Yard. Doç. Dr. Ümit Aydınoğlu -25. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Çanakkale -2007 / www.mersinkulturturizm.gov.tr

Taylan Köken


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder