20 Eylül 2013 Cuma

Süleymanlı Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Menemen –Süleymanlı Köyü

Süleymanlı’nın Yeri: Kalıntılar, İzmir İli Menemen İlçesi Süleymanlı Köyünün yakınlarındadır. Süleymanlı Gediz (Antik Hermos) ırmağının üzerinde kurulan regülatörün kuzeyindedir.
Süleymanlı Köyü Uydu Görüntü
Süleymanlı Köyünün Adı ve Kalıntı Bilgileri: Süleymanlı Köyünün adına 1575 yılında rastlanmaktadır. Ama başka iddialara göre köyün kuruluşu Saruhan Beyliği Dönemine (14.yüzyıl) gitmektedir. Bazı vakıf belgelerinde köyün adı Selmanlı olarak geçmektedir. Köyün muhtemel kurucuları Danışmendli Türkmeni olan Süleymanlı cemaatidir. Bu cemaatin diğer adı ise Selmanlı’dır.
Sülemanlı Köylüleri ise kuruluşlarını şu hikayeye bağlamaktadırlar. Bölgedeki en eski köy İğnedere Köyüdür. Bu köyün kurucusu İğne Bey’dir. (Doğrusu Eğnesi veya Eğne Bey) iğne Bey’in üç çocuğu yakın köyleri kurmuştur. Oğullarından Hasan Bey Hasanlar Köyünü, Gür Bey Gürece Köyünü (Görece) ve Süleyman Bey ise Süleymanlı Köyünü kurar.
Süleymanlı Köyünün Gediz kenarında tarla açmak için tesviye edilen Gemitepesi adındaki tepenin Erken Tunç Çağı’nda (MÖ.3200-2000) iskân edildiği ortaya çıkan çanak çömlek parçalarından anlaşılmıştır. Köye yakın konumda Ören Şehri denilen harabeler yakında bulunan Temnos Antik Şehri ile bağlantılı Roma Dönemi küçük bir yerleşimdir. Son olarak köyün batısında yer alan ve kuzeyden Gediz Irmağını gözleyen Yarentepe üzerinde Yaren Dede yatırının olduğunu inanmaktadırlar. Bu tepe üzerinde boğazı gözleyen ufak bir gözetleme kulesi kalıntıları vardır.   

Kaynakça: Prof .Dr. Ersin Doğer – İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi – Sergi Yayınevi -1998.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder