13 Eylül 2013 Cuma

Pamukçu Kalıntıları / BALIKESİR / MYSİA / Merkez / Pamukçu Beldesi

Pamukçu Beldesinin Yeri: Balıkesir ili, Merkez ilçesi Balıkesir’e 16km uzaklıktadır. Balıkesir-İzmir Karayolunun yanındadır.
Pamukçu Kalıntıları Uydu Görüntüsü
Pamukçu Beldesinin Adı ve Tarihi: Köyün eski adı Eftalya’dır. Kasabanın etrafında Kalkolitik Döneme kadar giden buluntu yerleri bulunmaktadır.
Pamukçu Beldesi
Pamukçu Höyük Yeleri
Pamukçu Kalıntıları ve Yüzey Araştırma Sonuçları: 1987 yılında Prof.Dr. Mehmet Özdoğan tarafından Edirne ve Balıkesir Yüzey Araştırmaları kapsamında bölge araştırılmıştır. Bölge TAY ekibi tarafından 2000 yılında ziyaret edilmiş farklı kayıt edilmiştir. Biz kalıntıları Sayın Hocamızın izinden giderek aktaracağız.
i- Boyalıktepe Höyük:
Höyük Pamukçu Kasabasının 1km doğusunda yer almaktadır. 100x2mt boyutlarındadır. Son Kalkolitik(?) İlk Tunç-Orta Tunç Çağı, Antik Çağ ve Orta Çağda iskân görmüş bir höyüktür.
ii- Boyalıktepe Höyük-II:
Höyük Boyalıktepe Höyüğün kuzeyinde kalır. 100x7mt boyutlarındadır. İlk Tunç ve Son Tunç Çağı keramik buluntusu vermiştir.
iii- Boyalıktepe Mezarlığı:
Mezarlık Boyalıtepe Höyüğün 200mt batısındadır. Tahrip edilmiş olan bu mezarlık İlk Tunç Çağından kalmadır.
TAY Kayıtları: Bu iki höyük ve mezarlık alanı TAY kayıtlarında Pamukçu Höyük maddesinde birlikte yayınlanmıştır. Ayrıntılar şu şekildedir:
Pamukçu Höyük Pamukçu Kasabasının 1km doğusunda yer alır. Batısından İkizce Çayı geçmektedir. İlk olarak 1959 yılında D.H. French tarafından yüzey araştırması yapılarak incelenmiştir. Son Kalkolotik Çağ çanak çömleği ele geçmiştir. Ayrıca yerleşmede İlk ve Son Tunç Çağı malzemesi de ele geçmiştir. French bu yerleşimi Nargiz olabilceğini söylemiştir. Bu adı 1938 yılında J. Stewart tarafından koymuştur. (Fakat buraya çok yakın konumda Nergisköy Höyüktepe buluntu alanı da vardır T.K.) Höyük Bursa Koruma Kurulu tarafından II. Derece Tescilli Arkeolojik SİT Alanıdır. Her iki höyük üzerinde tarım faaliyeti yapılmaktadır.
Pamukçu Höyük
Pamukçu Höyük
Pamukçu Höyük
Pamukçu Höyük
Pamukçu Höyük
Pamukçu Höyük
iv- Pamukçu Köyiçi Yerleşimi:
Pamukçu Kasabasının içinde Antik Çağdan kalma, tamamen tahrip edilmiş yerleşim yeri tespit edilmiştir. Bu yerleşim yerinde yeni köy camisi yapılmıştır. Bu caminin temelleri kazılırken çıkarılan steller Antik Yerleşimin kanıtı olarak kabul edilmiştir.
v- Kırbağlar Mevkii Yerleşimi:
Pamukçu Kasabasının 1km güneyinde bulunan yerleşim Orta Çağ döneminden kalmadır. Yerleşim defineciler tarafından tahrip edilmektedir.
vi- Pamukçu Üyücek:
Pamukçu Kasabasının 2km Güneydoğusunda küçük bir höyüktür. Höyük buluntuları Demir Çağ(?) ve Orta Çağ dönemlerine aittir.         

Kaynakça: Prof.Dr. Mehmet Özdoğan - 6. Araştırma Sonuçları Toplantısı -1988 / www.tayproject.org

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder