25 Eylül 2013 Çarşamba

Tuzçullu Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Menemen –Tuzçullu Köyü

Tuzçullu’nun Yeri: Kalıntılar, İzmir İli Menemen İlçesi Tuzçullu Köyünün çevresine yayılmıştır. Tuzçullu Köyü Menemen Ovası’nın İzmir Körfezi’ne yakın köylerindendir. İzmir Çanakkale karayolundan Çamaltı Tuzlası tabelaları izlenerek ulaşılabilir.  
Tuzçullu Köyü Uydu Görüntüsü
Tuzçullu Köyünün Adı ve Kalıntı Bilgileri: Tuzcu, Tuzcueli ve Tuzçullu adlarını kullanmış olan köy Bizans Döneminde beri işletilen Batı Anadolu’nun en büyük tuzlasından almaktadır. Tuzla, Bizans Döneminde Halike, Saruhan Beyliği ve Osmanlı Döneminde Menemen, günümüzde ise Çamaltı Tuzlası olarak anılmaktadır. Tuzçullu köylüleri atalarının Bohurcu (Buğurcu) olduklarını, yani deveci olup tuz taşıyan esnaflardan geldiklerini söylemektedirler. Osmanlı belgelerinde deve yetiştiren ve bazı vergilerden muaf olan “Buğurcu Araplar” veya “Urbân-ı buğurcuyân” adında zümreler vardı.
Değirmentepe köyün batısındadır ve köyün içme suyu bu tepenin eteklerindeki kaynaklardan sağlanmaktadır. Değirmentepe üzerinde Karaağaç Dede (Kara Dede) adında bir yatırın defineciler tarafından talan edilmiş mezarı vardır. Bu türbenin olduğu alan küçük boyutlu da olsa MÖ.400’lerden Osmanlı Dönemine kadar iskân görmüştür.  

Kaynakça: Prof .Dr. Ersin Doğer – İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi – Sergi Yayınevi -1998.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder