18 Eylül 2013 Çarşamba

Kumtepe (Sakaltepe) Höyük / İZMİR / AİOLİS / Menemen- Yahşelli Köyü

Kumtepe Höyüğün Yeri: Höyük İzmir İli Menemen İlçesine yakın konumdaki Yahşelli Köyü sınırlarındadır. Höyük, Gediz (Hermos) Irmağının oluşturduğu Manisa Boğazına hakim konumda, demiryolunun yanındadır.
Kumtepe Höyük Uydu Görüntü
Kumtepe Höyük Panoramik Görüntü
Kumtepe Höyük Panoramik Görüntü
Kumtepe Höyük Panoramik Görüntü
Kumtepe Höyük Yüzey Araştırmaları Sonuçları: Menemen ve çevresinde yapılan araştırmalara göre Geç Kalkolitik ve Erken Tunç Çağlarına tarihlenen beş adet eski yerleşim yeri tespit edilebilmiştir. Bu yerleşimleri arasında Yahşelli Köyündeki Kumtepe Höyük 1985 yılında Sayın Prof. Dr. Recep Meriç tarafından Manisa İzmir Yüzey Araştırmaları kapsamında araştırılmıştır.
Sayın Prof.Dr Ersin Doğer ise değerli kitabı Menemen Tarihinde Kumtepe’nin 1/25000 ölçekli bölge haritalarında Sakaltepe olarak anıldığını belirtmektedir.
Höyük Prof.Dr. Recep Meriç tarafından 1984 yılında ziyaret edilmiştir. Bu alçak tepe üzerinde MÖ.2000’li yıllardan kalma keramik parçaları tespit edilmiştir. Özellikle Myken tarzında üretilmiş iki kap parçası dikkat çekicidir. Yerleşimin Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma Döneminde iskân edildiği tespit edilmiştir.    
Kumtepe Höyük
Kumtepe Höyük
Kumtepe Höyük
Kumtepe Höyük
Kumtepe Höyük
Tahribat: 4.000 yıllık Kumtepe Höyüğü resimlerinde tahribatın izlerini göreceksiniz. 26 Eylül 2013 yılında höyüğe yapmış olduğum ziyarette yanıma gelen üniversite öğrencisi genç bir arkadaşın vermiş olduğu bilgiler tüylerimi diken diken etmiştir. Höyüğün doğu ve batı yamaçlarında çiftlik kurulmuştur. Güney yamacı demiryolu ile kesilmiş, höyüğün tamamında tarım faaliyetleri net bir biçimde görülmektedir. Ayrıca bu höyük sürekli olarak buraya gelen defineciler tarafından kazılmıştır. Höyüğe verilen en büyük zarar ise resimlerde açıkça görülen batı yamacındaki çiftlik duvarıdır. Bu duvar yapılırken höyüğün temelinde duvar kalıntıları görülmüş, fakat hiç bir önlem almadan üzerine bugünkü beton duvar örülmüştür.

Kaynakça: Prof.Dr. Recep Meriç –Manisa İzmir Yüzey Araştırmaları -3. Araştırma Sonuçları Toplantısı -1985 / Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998 / www.tayproject.org

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder