26 Eylül 2013 Perşembe

Balatçık (Palatia) Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Çiğli- Balatçık Mahallesi

Balatçık Kalıntıların Yeri: Kalıntılar İzmir İli Çiğli İlçesi Balatçık Mahallesinde bulunmaktadır.
Balatçık Mahallesi Uydu Görüntü
Balatçık Kalıntıları ve Yüzey Araştırması Sonuçları: Sayın Prof.Dr. Recep Meriç’in 1986 yılında bölgede yapmış olduğu İzmir Manisa İlleri Yüzey Araştırmalarında Balatçık Köyünde bir yerleşim yeri tespit edilmiştir. Burada toplanan seramik parçaları Gri Monokrom ve Boyalı Arkaik Çağ malzemesidir.
Balatçık adı ise MS.13. yüzyılda bölgede bulunan Palatia adlı Bizans Dönemi iskânından gelmektedir. Palatia “Saraya Ait” anlamındadır. Demek ki bu verimli topraklar zamanında Bizans İmparatoru ve ailesine aitmiş. Geçen yüzyılda bölgede bulunan OPBA harfleri kazınmış taşlar (Horos Basilikon: Devlet Arazisi Sınırı) bölgenin saraya ait olduğunun başka kanıtıdır.
Balatçık 14.yüzyılda Çamaltı Tuzlası ürünlerinin köy yakınından geçen antik yolla Anadolu’ya taşınmasıyla varlığını sürdürmüştür. 16.yüzyılda Menemen’e bağlıdır. Cumhuriyet Döneminde Karşıyaka Kazasına bağlı olan Balatçık Köyü, son yıllarda Çiğli ilçe olunca mahalle olarak buraya bağlanmıştır.    

Kaynakça: Prof. Dr. Recep Meriç -5. Cilt1 Araştırma Sonuçları Toplantısı -1987 / Prof.Dr. Ersin Doğer –Menemen Tarihi- Sergi Yayınevi -1998.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder