6 Ocak 2013 Pazar

Göktepe Köyü Kalıntıları / İZMİR / AİOLİS / Menemen –Göktepe Köyü

Göktepe Köyünün Yeri: İzmir ili Menemen ilçesine bağlı bir köydür. Emiralem-Manisa Yolundan Emiralemi geçince yolun solunda Göktepe Köyünün sapağı vardır. Kalıntılar köyün platosundadır ve Emiralem-Yamanlar orman yolu ile ulaşılabilir.
Göktepe Köyü Uydu Görüntüsü
Göktepe Köyü: 1890 yılı Aydın Vilayeti Salnamesinde adı geçen köyün tarihi çok daha eskilere gittiği düşünülmektedir. Göktepe Köyünün önemi ise değerli hocamız sayın Prof.Dr. Ersin Doğer’in sınırtaşlarını keşfederek bulmuş olduğu Herakleia (Ballık Kayası –Eski Emiralem) Melanpagos ve Palaudis Yerleşimlerinin yerinin tespiti için önemlidir.   
Köyün hemen yakınında bulunan ve Ören olarak adlandırılan Bizans Köyü 14.yüzyılda bölgenin Saruhanoğullarının bölgeyi fethetmesi ile birlikte yeni yerine taşınmış olmalıdır.
Köyün ahalisi Türkmen/Yörük cemaatindendir. 19.yüzyılın ikinci yarısında konargöçer aşiretlerin köy kurarak sabit yaşama geçmesi ile birlikte kurulmuştur. Çakallar Cemaatinden olan Göktepeliler Gelenbe ile Yamanlar’ın kuzeyinde konargöçer yaşarken köyün bugün olduğu yerde köyü kurarak yaşamaya başlamıştır. 
Göktepe Köyü
Göktepe Platosu
Göktepe Platosu
Göktepe Platosu
Göktepe Köyü Kalıntıları: Kalıntıların varlığını hocamız Ersin Doğer’in önemli çalışması olan “Menemen Tarihi” kitabından öğreniyoruz.
Göktepe Köyünden Yamanlar Dağına doğru yükselen plato üzerinde Bizans Döneminde de tarım faaliyetleri devam etmiştir. Köyün hemen girişinde bulunan Göktepelilerin “Ören” olarak adlandırdığı tepenin üzerinde Bizans Döneminden kalma eski köy kalıntıları bulunmaktadır. Kaçak kazılar ile tahrip edilen bu alanda bulunan parçalar 13.yüzyıldan kalmadır.
Plato üzerinde Arifali Pınarı yakınlarında Manastır Mevkii denilen yerde bir Bizans Dönemi manastırı, mezarlar ve yapı kalıntıları bulunmaktadır. Manastır Mevkii varlığını Osmanlı Döneminde devam etmektedir. Bir Yaya Defterinde Tarhaniyat’a (Menemen) bağlı olan Manastırlı Köyünün burası olduğu düşünülmektedir. Burada zeytinyağı değirmen taşları ve çanak çömlek parçaları Osmanlı Dönemine kadar alanın iskan edildiğinin kanıtıdır.   

Kaynakça: Prof.Dr. Ersin Doğer –İlk İskânlardan Yunan İşgaline Kadar Menemen ya da Tarhaniyat Tarihi –Sergi Yayınevi -1998 / www.panoramio.com

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder