29 Ekim 2011 Cumartesi

Höyücektepe Höyük / BALIKESİR / MYSİA / Burhaniye

Höyücektepe Höyüğün Yeri: Balıkesir ili, Burhaniye ilçesi sınırları içinde merkeze 2,5 km uzaklıktadır.
Edremit – Ayvalık karayolunda soldan 1. Burhaniye sapağından saptığınızda Üyücek (Çoruk) Derenin güneyinde,  yolun solunda kalmaktadır.
12 Eylül 2011 tarihinde Höyüğü TAY Project internet sayfasından aldığımız bilgilere göre ziyaret ettik. Bu sitede ve Sayın Prof.Dr. Mehmet Özdoğan’ın araştırma sonuçlarına göre höyüğün adı Eşikçitepe Höyük olarak geçmektedir. Daha sonra Sayın Prof.Dr. Engin Beksaç hocamızın belirttiğine göre ve araştırma sonuçlarına göre, bu höyüğün adının Eşikçitepe değil Höyücektepe olduğunu anlamış olduk. Eşikçitepe Höyüğün yörede bulunduğunu, fakat bugün Topçu Kışlasının altında kaldığını Engin Beksaç hocamız belirtmektedir.   
Yoldan Höyücektepe Höyük 
Höyücektepe Höyük
Höyücektepe Höyük
Höyük Yamacındaki Çiftlik
Höyük Eteklerinde Kamyon Kantarı
Höyük Etekleri
Höyük Etekleri
Höyücektepe Yüzey Araştırma Sonuçları: 1987 yılında Prof.Dr. Mehmet Özdoğan tarafından Edirne ve Balıkesir Yüzey Araştırmaları kapsamında tespit edilmiştir. Daha o zamanlar kaçak kazılara maruz kalan höyük Sayın Mehmet Özdoğan tarafından tahribata uğramış örnek bir höyük olarak tarif edilmektedir.
Höyük üzerinden İlk Tunç Çağına ve Antik Çağa ait malzemelerin toplandığı belirtilmiştir. 
1997 yılından itibaren Burhaniye ve çevresinde yüzey araştırmaları yapan Prof.Dr. Engin Beksaç 2000 yılında Höyücektepe Höyüğü araştırmıştır. Elde edilen bilgilere göre Troya VI-VII dönemi benzeri keramik parçalarına rastlanmıştır. Roma keramikleri, Erken Bronz Çağı ve Geç Bronz Çağı parçalarının da höyük üzerinde bulunması buranın uzun dönemler iskân gördüğünü göstermektedir.
Höyücektepe Höyük yerleşimi Kuzey Ege adaları ve kıyı bölgelerinin iskan özelliklerini taşımaktadır. 
Tahrip Edilmiş Höyük Kenarı 
Höyük Üzerinde Tuvalet
Höyük Üzerindeki Meyve Ağaçları 
Höyük Üzerindeki Meyve Ağaçları
Höyük ziyaretinde bizde bir çok çanak çömlek parçasını tespit ettik ve ayrıca toprak içinde görmüş olduğumuz midye parçaları, buranın zamanında deniz kıyısında olduğunu düşündürmektedir.  
Höyücektepe Buluntuları
Höyücektepe Höyük Kenarları
Höyücektepe Höyük Kenarları
Höyücektepe Höyük Kenarları

Tay Projesi kapsamında 2000 yılında ziyaret edilen Eşikçitepe Höyük olarak yayınlanan Höyücektepe Höyüğün bugünkü durumu şöyledir: Höyüğün etrafı tamamen çitle çevrilmiş ve üzerine meyve ağaçları dikilmiştir.
Höyücektepe Höyük Çitleri
Höyücektepe Höyük
Höyük Üzerindeki Çiftlik
Höyücektepe Höyük Çitleri
Höyücektepe Höyük
Höyük Üzerindeki Meyve Ağaçları
 Kaynakça:Prof.Dr. Mehmet Özdoğan - 6. Araştırma Sonuçları Toplantısı -1988 / Prof.Dr. Engin Beksaç – 19. Cilt2 Araştırma Sonuçları Toplantısı -2001 / www.tayproject.org 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder