23 Kasım 2013 Cumartesi

Takkadın Yerleşimi / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –Ovacık Köyü

Takkadın Yerleşimin Yeri: Takkadın Yerleşimi, Mersin İli, Silifke İlçesi Ovacık Köyü Takkadın Mahallesindeki kalıntılardır.
Takkadın Uydu Görüntüsü
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Takkadın veya Tekkadın olarak anılan yerleşim Helenistik, Roma ve Bizans Döneminde iskân görmüştür. Kalıntılar içinde birçok lahit ve aslan kabartmalı lahit kapakları barındıran nekropol alanı, kaya mezarları, birçok sarnıç, kilise, çok sayıda ev ve küçük bir kaleden oluşmaktadır.
Takkadın Kalıntıları 1987 yılında Prof.Dr. K.Levent Zoroğlu tarafından yüzey araştırması için ziyaret edilmiştir. Daha sonra Prof.Dr. Mustafa H. Sayar tarafından 1993 yılında ziyaret edilen yerleşimde Roma Devri mezar yazıtı tespit edilmiştir. İki parça halindeki bir sütunun üstündeki yazıtta yaptırılan mezara kimlerin hangi şartlarda gömüleceği yazılmaktadır.
Takkadın 1992 yılı Adana Kormua Kurulu kararıyla I. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.   
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Yerleşimi
Takkadın Lahit Kapağı
Takkadın Lahit
Kaynak: www.mersinkulturturizm.gov.tr / www.panoramio.com / Prof. Dr. K. Levent Zoroğlu – VI. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -1988 / Prof.Dr. Mustafa H. Sayar -12. Araştırma Sonuçları Toplantısı –Ankara -1994.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder