10 Kasım 2013 Pazar

Nesulion Kalıntıları / KİLİKİA / MERSİN / Silifke –İmamuşağı Köyü

Nesulion Kalıntılarının Yeri: Mersin İli, Silifke İlçesi İmamuşağı Köyünün karşısında bulunan Boğsak Adası ve Boğsak Limanındaki kalıntılardır.
Nesulion Uydu Görüntü
Nesulion Adı ve Anlamı: Nesulion anlamını bulamadık. Sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerinde bu isime rastladık. Araştırmacılar bu adı kullanmıyor. 

Nesulion (Boğsak Adası)
Nesulion Kalıntıları ve Yüzey Araştırmaları: Sayın Mehmet İ.Tunay’ın 1995 yılında Boğsak Adasında “Silifke ve Çevresi Yüzey Araştırması 1995” kapsamında yüzey araştırması yapmıştır. Bu araştırmaya göre: Boğsak Adası üzerinde bir manastır yerleşimi vardır. Adanın en üst noktasında bulunan Haç Planlı Şapel kalıntısı Geç Bizans Döneminden kalmış olup, günümüze kadar koruna gelmiştir. Manastır yapıları için kullanılan sarnıçlar, kiliseler bulunmaktadır. 
Boğsak Adasındaki en detaylı araştırma ise Sayın Dr. Günder Varinlioğlu tarafından “Boğsak Adasında Yerleşim Arkeolojisi 2010” başlığıyla yapılmıştır. Bu araştırmalarda ada üzerindeki tekil buluntulardan ziyade adanın çevresiyle olan bağlantıları tespit edilmeye çalışılmıştır. Üzerinde su kaynağı bulunmayan 7 hektarlık bir kayalık ada olan Nesulion Boğsak Koyundan 1km kadar uzaklıktadır. Ada üzerindeki kalıntılar Roma ve Erken Bizans Dönemine tarihlenmektedir. Silifke Müzesine bu adadan götürülen MS. 5-6. yüzyıllara ait bir yazıt bulunmaktadır. 14-16. yüzyılda ada haritalarda Portus Pini olarak geçmektedir ve terk edilmiş, yaşamaya elverişli olmadığı söylenmektedir. Ada üzerinde yapılan çalışmalarda yerleşim yerleri, iki kilise, liman veya iskele bağlantıları tespit edilmiştir. Adanın batı ve güney yamaçlarında geniş nekropol alanları tespit edilmiştir. Bu nekropol alanlarıyla ilgili kiliseler de tespit edilmiştir. Kiliselerin yapım yılları MS. 5.yüzyıl civarıdır.  
Boğsak Koyu kalıntıları 1970’li yıllara kadar varlığını sürdürmüştür. Daha sonra burada kurulan mıcır fabrikası kalıntıların taşlarını yok etmiştir. Koyda geriye mozaik bir döşeme, sarnıç ve tek bir yapı kalıntısı kalmıştır.   
Boğsak Koyu
Boğsak Koyu
Boğsak Koyu
Boğsak Koyu
Boğsak Koyundan Görüntü
1994-1998 yılı Adana ve Antalya Koruma Kurulu raporuna göre Boğsak Koyu II. ve III. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir. 1988-1989-1994 yılları Adana ve Antalya Koruma Kurumu kararlarına göre Boğsak Adası I. Derece Arkeolojik ve Doğal SİT Alanıdır.
    
Kaynak: www.mersinkulturturizm.gov.tr / www.panoramio.com / Yard.Do.Dr. Mehmet İ. Tunay -14. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt.1 –Ankara -1996 / Dr. Günder Varinlioğlu -29. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:2 –Malatya -2011.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder