13 Haziran 2014 Cuma

Hamamboğazı Mağaraları / ANKARA / GALATİA / Ayaş –Oltan Beldesi

Mağaraların Yerleri: Mağaralar, Ankara İli, Ayaş İlçesi, Oltan Kasabası sınırındaki Ankara Çayının oluşturduğu vadi içindedir.
Oltan Kasabası Uydu Görüntüleri
Mağara Bilgileri ve Araştırmalar: Mağaralar 2006 yılında Levent Egemen Vardar tarafından Galatia Bölgesi Kaleleri/Yerleşmeleri Yüzey Araştırması kapsamında ziyaret edilmiştir. Bekbaşı Yerleşiminin doğusunda kalan kayalığın en üst noktasındadır. Mağara Şıngırdaklıin, Çıngırdaklıin, Çıngırlıkuyu, Hamamboğazı adlarıyla anılmaktadır.
Çıngırdaklıin
Çıngırdaklıin
Çıngırdaklıin akarsu yatağından 60mt yükseklikte olup, derinliği 128mt’dir.. Mağara ağzı 20mt genişliğinde olup, moloz taşlarla örülmüş iki sıra duvarla kapatılmıştır. Girişi kule gibi kapatan duvarın yükseikliği12-13mt kadardır. Bu yüksek kule üzerindeki ahşap hatıl izlerinden buranın en az üç katlı olduğu düşünülmektedir. Mağara içinde duvar kalıntıları, pencereler, sarnıç, bol miktarda seramik parçaları göze çarpmaktadır. Mimari parçalar Bizans Döneminden kalmasına rağmen, bu mağara ve çevresindeki küçük mağaralarda, çakmaktaşı dilgiler Epipaleolitik Dönemden, seramik parçaları Geç Kalkolitik ve İlk Tunç Çağından kalmaktadır. Yine başka bir araştırmada elde edilen seramik kırıntıları Hitit ve Roma Dönemine tarihlenmektedir
Şıngırdaklıin’in yaklaşık 500mt güneyinde kayalar üzerine oyulan 1,5mt boyundaki basamaklar mağaraya gelişi sağlayan bir yol hüviyetindedir.
Mağara yine MAD tarafından 1988 yılında araştırılmıştır. Çıngırdaklıin yatay mağara olarak anılmaktadır. Hemen yanında bir de dikey mağara bulunmaktadır.
Mağara Koruma Kurulu tarafından 1994 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT olarak tescillenmiştir.          

Kaynak: 25. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:3 -2007 / www.envanter.gov.tr / www.tayproject.org / MADPOSTER Ankara Mağaraları.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder