10 Nisan 2015 Cuma

Karacaören Höyük / ANKARA / GALATİA / Gölbaşı –Karacaören Mahallesi

Höyüğün Yeri: Karacaören Höyük, Ankara İli, Gölbaşı İlçesi, Karacaören (Köyü) Mahallesinin içindedir.
Karacaören Uydu Görüntüsü
Karacaören Höyük
Karacaören Höyük Üzeri
Karacaören Bilgileri: Karacaviran olarak anılan köyün kurucuları Oğuz/Türkmen Bozok Kolunun Bozok Kolunun Beydili Aşireti tarafından kurulmuştur. Kayıtlarda Osmanlı bir ara Rakka Bölgesine sürgüne göndermiştir. Oradan Kozan’a geçen Türkmenler, 1860-65 yıllarında Nevşehir’in Kozaklı İlçesi ve Kırşehir Çiçekdağı İlçesine, 1865-1870 yıllarında Karacaviran’a gelip yerleşirler.

Karacaören Cami: Mehmet oğlu Bekir Çavuş tarafından vakfedilen caminin tabelasına göre 1885 yılında yapılmış Geç Osmanlı tarzında inşa edilmiş bir camidir. Cami dikdörtgen planlı, kesme taştan, kırma çatılı olarak yapılmıştır. Yeni cami yapıldığından kullanılmamakta, bu da caminin harap olmasına sebeptir.

Karacaören Kalesi: Karacaören’in güneyinde bulunan ve muhtemelen Galat Dönemi bir kaledir. Güzelcekale ve Gölbek Kalesiyle birbirini görür konumdadır.

Karacaören Höyük Bilgileri: Köyün güneyinde bulunan tescilli Keltepe Höyüğün 100m kuzeyinde, köyün içinde yer almaktadır. Köy içinde kaldığından yapılaşma sebebiyle tahrip olmuştur. Üzerinde derlenen çanak çömlek parçalarının çoğunluğu Roma Döneminden kalmadır. 
Karacaören Höyük, Koruma Kurulu kararıyla 2008 yılında 1.Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.
   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder