18 Aralık 2014 Perşembe

Avşarlar Köyü Kalıntıları / ANKARA / GALATİA / Çamlıdere –Avşarlar Köyü

Kalıntıların Yeri: Kalıntılar, Ankara İli, Çamlıdere İlçesi, Avşarlar Köyü merkezinde ve Çam Köy yolu üzerindeki SİT Alanından oluşmaktadır.
Avşarlar Köyü (Bir Ev)
Meşeler Yaylası (Eski)
Avşarlar Köyü Bilgileri ve Kalıntı Bilgileri: Avşar / Afşar: Günümüzde Anadolu’da birçok köy isminin adı Avşar veya Afşar’dır. Anadolu’ya gelen 24 Oğuz Boyunun en kalabalıklarından biridir. Avşarlar Köyü yakındaki ören yeri Koruma Kurulu Kararıyla 2003 yılında 1.Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.   
Sayın Levent Egemen Vardar’ın 2005 yılında bölgede yapmış olduğu yüzey araştırmalarında araştırılmıştır. Köy içinde tekil buluntu şeklinde Geç Antik Dönem devşirme malzeme evlerde ve kamu alanlarında yoğun olarak tespit edilmiştir. Andezit taşlardan yapılmış bloklar köy evlerinde, bahçelerinde işlevsel amaçlı kullanılmıştır.
Eski Mezarlık mevkiinde temel izleri görülen yapı kalıntıları görülmektedir. Bu mevkide seyrek de olsa seramik kırıntıları görülmektedir.
Köyün 750m. doğusunda, Çam Köy yolunda kayalara oyulmuş mezarlar tespit edilmiştir. bu kaya mezarlarının Helenistik veya Roma Dönemi kaya mezarlarına benzemektedir.     

Kaynak: Levent Egemen Vardar –Galatia Bölgesi Kaleleri Yerleşmeleri Yüzey Araştırması Ankara İli, 2005 -24. Araştırma Sonuçları Toplantısı Cilt:2-2006 / www.facebook.com (Avşarlar Köyü Sayfası)

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder