31 Mayıs 2014 Cumartesi

Abdülselam Mağarası / ANKARA / GALATİA / Ayaş –Gökler Köyü

Mağaranın Yeri: Abdülselam Mağarası Ankara İli Ayaş İlçesi Gökler Köyünün batısında yer alan Abdülselam Dağının eteklerindedir.
Mağara ve Çevresi Haritası
Mağaranın Krokisi
Abdülselam Mağarası ve Kalıntıları: Mağara ağzı yaklaşık 1525mt. yükseklikte güneydoğuya bakan doğal bir mağaradır. Mağara içinde birbirine geçişli 14 adet göz bulunmaktadır. Mağaranın gözlerinden birinde harçlı tuğlayla örülmüş dikdörtgen planlı bir yapının duvar bakiyesi bulunmaktadır. Yine mağaranın güneyinde alan düzlükte duvar temellerine rastlanmıştır. Mağara içinde başka bir gözde yan yana düzenli sıralanmış gömülere ait insan kemiklerine rastlanmıştır. Mağara içindeki seramik kırıntıları, Geç Roma ve Bizans Dönemine aittir.
Abdülselam Dağı
Abdülselam Dağı
Abdülselam Dağı
Abdülselam Mağarası
Ankara Koruma Kurulu tarafından 2008 yılında Abdülselam Mağarası ve Önü Yerleşimi olarak 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.
Mağara 1992 yılında MAD (Mağara Araştırma Derneği) tarafından araştırılarak projesi çıkarılmıştır. Girişi büyük olan mağaranın uzunluğu 50mt kadardır.


Taylan Köken

2 yorum:

  1. Dağı içten değil dıştan yontuyorlar.
    Kültürümüz elden gidiyor.
    Dağın süliyeti bozuluyor.
    Bu taş mı maden ocağıımıdır ne işi var burda.
    Ayaş ve Gökler köyü yöneticileri kültürümüzün yok olmasına Canal tutuyorlar....

    YanıtlaSil
  2. Doğru dağı maalesef taş ocaklari yok ediyor ve kimsede tepki göstermiyor buna zaman içerisinde tamamen yok edecekler sanki

    YanıtlaSil