15 Ağustos 2012 Çarşamba

Eski Kaynak Nekropolü / BALIKESİR / AİOLİS –Ayvalık –Altınova Beldesi


Eski Kaynak Adı: Bir Osmanlı yerleşimi olan Altınova Beldesine su sağladığından dolayı Sayın Engin Beksaç tarafından Eski Kaynak olarak adlandırılmıştır. Burada bulunan araştırmanın yapıldığı 1998 yılında dahi tahrip edilmiş olan çeşme ve çevresine yöre halkı Kaynarca veya Kaynakça Mevkii olarak anmaktadır.
Eski Kaynak Nekropolü Uydu Görüntüsü
Kaynakça Panoramik Görüntü
Nekropolis Civarı Panoramik Görüntü
Eski Kaynak Nekropolünün Yeri: Balıkesir ili, Ayvalık ilçesine bağlı olan Altınova Beldesinin, İzmir-Çanakkale karayolu üzerinde bulunan Kazan Deresi olarak anılan kuru derenin başlangıcındadır.
Üçkabaağaç'a Giden Yol 
Eski Kaynak Nekropolü
Eski Kaynağa Giden Künkler
Eski Kaynağa Giden Künkler
Eski Kaynağa Giden Künkler 
Eski Kaynak Buluntuları ve Araştırma Sonuçları: Prof.Dr. Engin Beksaç tarafından 1998 yılında Ayvalık, Gömeç, Burhaniye ve Edremit ilçelerinde yapılan pre ve protohistorik yerleşmeler yüzey araştırmaları kapsamında ziyaret edilmiştir.
1998 yılının kışında yoğun yağmurların oluşturmuş olduğu taşkınlarla bu pithos nekropolü açığa çıkmıştır. Bu alanın Altınova Belediyesi olarak sanayi bölgesi olarak ilan edilmesi üzerine nekropolün tahrip edilen pithos mezarları incelenmiştir. Kaçak kazılar tarafından veya doğal sonuçlar ile açığa çıkan mezarların tahrip edildiği görülmüştür.
Pithos Parçası
Pithos Parçası
Pithos Parçası
Pithoslar zeminin 1,5-2mt altında kaldığı görülmüştür. Pithosların yüksekliği 90cm olup, içten içe 70cm çapında ve 4-5cm kalınlığında kırmızı hamurdan imal edilmişlerdir. Ayrıca nekropolis alanında başka çeşit birçok keramik kırıntısına rastlanmıştır. Bu keramikler arasında beyaz dolgu bezekli yortan keramikleri, bej ve gri mat Geç Bronz ve Erken Demir Çağı keramikleri ile Aiol keramiklerinin varlığı tespit edilmiştir. Ayrıca bej hamurlu üstü dalga ve çizgi bezekli Sub-Miken sonu ve Proto-Geometrik Dönem başına ait, benzerleri Güney İtalya ve Sicilya’da bulunan küçük bir keramik parçasıyla, Bizans Dönemi keramiklerine rastlanmıştır. 
Keramik Parçaları
Keramik Parçaları
Eski Kaynak Nekropolünün devamı niteliğinde veya bağlantılı olarak anacağımız Körtükaya Yerleşimini ayrı bir madde olarak yayınlayacağız. 
Eski Kaynak Nekropolü Gezisi Kısa Notlar: Kaynakça Mevkiini bulmak için bölgeye ikinci kez geldiğimizde bölgeyi daha detaylı araştırma imkanını ele geçirdik. Gördüklerimizi ve bildiklerimizi Engin Beksaç hocamızla paylaştık. Son durum hakkında şunları söyleyebiliriz ki; Kaynakça denilen yerde herhangi bir çeşme kalıntısı görülmemektedir. Yöre insanları buradaki eski çeşme ve sıcak su çıkan Kaynakça’nın varlığını belirtmelerine rağmen, daha sonra tahrip olduğunu söylemişlerdir. Bu kaynakçaya sırtımızı verip Üçkabaağaç Kırsalına yani dağlara doğru (kuzeydoğu yönünde) Kazan Deresi takip edilerek gidildiğinde, yaklaşık 500mt sonra Engin Hocamızın daha önce andıklarına benzer iki pithos parçasına ve biraz ilerisinde keramik kırıntılarına rastladık. Bu parçalar buraya sürüklenerek gelmiş olmalı veya nekropolün varlığını işaret etmekteydi. Fakat çevreyi incelediğimizde başka parçalara rastlamadık. Derenin karşısına geçip dere boyunda yürümeye devam edince 300mt sonra Körtükaya Yerleşimi-II maddesinde resimlerini yayınladığımız Kazan Deresi Keramik parçalarını görmeye başladık.
Eski Kaynak Nekropolü Körtü-Köftekaya Yerleşimi ile bağlantısı olan bir sit olduğu kesindir. Kuvvetli bir sel ile ortaya çıkan pithos kalıntıları, yine muhtemelen kuvvetli seller ile kapanmış olmalıdır. Eski Kaynak ise 1998 yılında iken tahrip edilmişti, günümüze bu çeşmeden görünür hiçbir bakiye kalmamıştır.
       
Kaynakça: Prof.Dr. Engin Beksaç- 17. Cilt2 Araştırma Sonuçları Toplantısı -1999.

Taylan köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder