Aiga: Anlamı kesin olarak bilinmese de Aigaion Pelagos yani “Ege Denizi”nin anlamı için Yunan Mitolojisinin görüşüne göre; ismin kökeni Aegeus
efsanesine dayandırılmaktadır.
Bu efsaneye göre Atina'da düzenlenen bir bayram olan Panathenaia'da Giritli atlet Androgues öldürülür. Buna karşılık Girit kralı Atina'dan her yıl kurban edilmek üzere yedi kız ve yedi erkeğin gönderilmesini talep eder. Bundan hoşlanmayan Atina kralı Aegeus, oğlu Theseus'a Girit kralını öldürme görevi verir. Bu görevi başarması halinde geri dönerken gemisine beyaz bayrak çekmesini, başaramaması halinde ise siyah bayrak çekmesini ister. Girit'e giden kralın oğlu Theseus, görevini başarıyla sonlandırır ve zafer sarhoşluğuyla geri dönerken babasının söylediklerini karıştırır ve gemisine yanlışlıkla siyah bayrak çeker. Bunu gören kral oğlunun başarısızlığa uğradığını düşünerek kendini denize atarak intihar eder. Bu olay sonunda kralın atladığı yer olan Atina Körfezi'ne "Aegeus Pontos" (Ege Denizi-Aegeus'un Denizi) denilmeye başlar ve isim yaygınlaşır. Bazı tarihi görüşler ise "Pelagos" ismi üzerine yoğunlaşır. Tarihi açıdan, Yunan soyunun öncüsü sayılan Hellenler Yunanistan bölgesinde yaşayan yerli bir halk değil, Balkanlardan gelen bir halktır. Batı Anadolu ve Yunanistan'da erken dönemde Pelasg adlı başka bir kavim yaşamaktadır. Hellenlerin denizin bu ilk sakinleri nedeniyle Pelasg Denizi olarak adlandırdığı savunulur. Kimi dil bilimsel görüşlerde deniz anlamının “Pontus” sözcüğünden değil, kesin olmakla beraber anlamın Yunanca dalgalar anlamına gelen "aiges" kelimesinden türemiş olabileceğini söyler.
Bilge Umar ise Türkiye'deki Tarihsel Adlar kitabında Aiga için iki anlam ifade eder: Birincisi "Meşe" anlamındadır, ikincisi ise Aiaka yani Aia-ka'dan gelmedir ve "Toprak (Ana) -Yeri" anlamındadır.
Kaynakça: Bilge Umar-
Türkiye’deki Tarihsel Adlar- İnkılâp Kitabevi- 1993 / www.tr.wikipedia.org
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder