Kordoleon Antik Kenti Bilgileri: Karşıyaka’nın 1922 yılına kadar azınlıklar tarafından kullanılan adı Kordelio (Cordelio) idi.
Prof. Bilge Umar Kordoleon’un Küçük Yamanlar Tepesinden demiryoluna kadar uzanan bölgede kurulu olduğunu belirtmektedir. Kentin adı “Bahçeler arasındaki geçidin yeri” anlamındadır. Kökü Kord(a)-el(a)-ion gelmektedir.
Prof. Ersin Doğer de Yamanlar’ın denize bakan kısımlarının alüvyonlu toprakla dolmasıyla MÖ.6.000’li yıllardan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığını belirtmektedir. Küçük Yamanlar Tepesi Kordoleon antik kentinin Akropolisi olacak konumdadır. Tepe üzerindeki çanak çömlek parçaları buranın değişik dönemlerde yerleşim yeri olduğunu göstermektedir.
Günümüze gelen herhangi yapı kalıntısı bulunmamaktadır. Bu konuda elimizdeki tek yer Küçük Yamanlar Tepesindeki tahrip edilmiş höyüktür.
TAY Projesi kapsamında 2000 yılında yapılan ziyarette yapılan su deposu ve bekçi evinin höyüğü tahrip ettiği tespit edilmiştir. Ayrıntılı harita ve resimler sitede mevcuttur.
Kaynakça: Bilge Umar- Aiolis- İnkılâp Kitabevi (2002) / Bilge Umar- Türkiye’deki Tarihsel Adlar- İnkılâp Kitabevi (1993) / http://www.tayproject.org
Taylan Köken
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder