24 Şubat 2015 Salı

Çıngırdaklıtepe Höyükleri / ANKARA / GALATİA / Etimesgut –Eryaman Mahallesi

Höyüklerin Yeri: Çıngırdaklıtepe Höyükleri, Ankara İli, Etimesgut İlçesi, Eryaman (Köyü) Mahallesi Çıngırdaklıtepe Mevkiindedir.
Çıngırdaklıtepe Höyükleri
Çıngırdaklıtepe Höyükleri
Çıngırdaklıtepe Höyükleri
Eryaman Köyü ve Höyük Bilgileri: Eryaman Hazretlerinin ismini verdiği köy günümüzde büyük bir yerleşim yeridir. Eryaman Hazretleri Türkmenlerin Cerit Koluna mensup olduğuna göre köyde bu kol tarafından kurulmuş olmalıdır.

Ankara –Sincan Yolunun 2 km kuzeyinde, Susuz Köyü yolunun sağında büyük bir tepenin yamacındaki iki höyükten oluşmaktadır. İlk höyük 60-70m çapında, 11-12m yüksekliğindedir, bu höyük kaçak kazılarla bir hayli tahrip edilmiştir. Höyük üzerinde Kiklopien Taş (Büyük Taş) tarzında dağılmış taşlar, bu höyükte büyük bir yapının varlığının kanıtıdır.
Höyük çevresindeki tarlalarda da benzer malzeme tespit edilmiştir. Yüzey buluntularına göre Höyük Geç Kalkolitik, İlk Tunç Çağı, Hitit Çağı ve Demir Çağında iskân görmüştür. Çıngırdaklıtepe II Höyük 24m yüksekliğindedir. Kaçak kazılarla bu alanda bir hayli talan görmüştür. Höyüğün batı yamacında Hititlerde görülen Kyklop Tarzı giriş görülmektedir. Bu höyük malzemeleri de aynıdır. Yangın geçirmiş olduğu düşünülen bu alan üzerinde özellikle Hitit Dönemi malzemesi daha yoğundur.
Çıngırdaklıtepe I ve II Höyükleri Koruma Kurulu kararıyla, 1993 yılında 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmiştir.          
   

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder