18 Temmuz 2014 Cuma

Kinna Antik Kenti / ANKARA / GALATİA / Bala –Karahamzalı Köyü

Antik Kentin Yeri: Kinna Antik Kenti, Ankara İli, Bala İlçesi, Karahamzalı Köyü yakındaki Roma Dönemi Yerleşimlerinden biri olmalıdır. Arkeolojik kaynaklara göre Kinna Karahamzalı Köyüne lokalize edilmektedir.
Karahamzalı Köyü Uydu Görüntüsü
Antik Kent Bilgileri: Karahamzalı’nın Roma Döneminde yerleşim gördüğünü, Ankara-Konya Karayolu’nun yanında olan bu köyün Osmanlı Döneminde de (Karahamzalı-ı Kebir adıyla) önemini koruduğunu görmekteyiz.
III. Gordianus
Karahamzalı Köyü Çeşmesi
Karahamzalı Köyü Çeşmesi
Pers ardılı Sasani İmparatorluğu kuvvetleri Anadolu’daki eski topraklarını alabilmek için, Roma’nın Doğu sınırlarına saldırılar düzenlemeye başlar. I. Ardeşir ve onun yolundan giden I. Sapur bu saldırıların başındadır. Önce Kapadokya kentlerini istila etmeye çalışırlar. Bunda başarılı olamayınca Mezopotamya topraklarını istila ederler. Roma İmparatoru III. Gordian (Marcus Antonius Gordianus Pius MS.225-244) haricinde bu saldırılara karşılık veren olmamıştır. Bir ordu toplayıp Sasanilerin üzerine MS.243 yılında yürüyüp bozguna uğratır ve Sasanileri Fırat Nehrinin ötesine sürerler. Roma eyaletlerinde büyük bir sevinçle karşılanan bu savaş sonrası Kinna Kenti de III. Gordianus’nın bir heykelini yaparak kentlerine koyarlar.
Karahamzalı köyünde çeşmelerde devşirme kullanılan birçok Antik Malzeme bulunmaktadır. Bunlar Kinna Kentinden kalan bakiyeler olmalıdır. Daha önce maddeler halinde yayınladığımız üç Roma Dönemi yerleşim Karahamzalı Köyüne çok yakın ve köyü çevreleyen konumdadır.   
  
Kaynak: Doç. Dr. Mehmet Ali Kaya –III.Gordianus’un Pers (=Sasani) Seferi -2005 / www.tr.wikipedia.org / www.facebook.com 

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder