6 Nisan 2014 Pazar

Teuthras (Teuthrania Kurucusu) / Pergamon...

Teuthras Dağı: Roma Döneminde Pergamon Antik Şehrinin kurulu olduğu tepeye verilen ad.
  
Teuthras Efsanesi: Dağda avlanan Teuthras’nın karşısına kutsal yaban domuzu çıkar. Domuz insan gibi konuşarak kendisini vurmaması için Teuthras’ya yalvarır. Avcı onu dinlemez ve vurur. Yaralanan kutsal domuz Artemis Orthosia tapınağına sığınır. Kutsal hayvan burada ölünce cezalandırılır. Cüzam ve bir çeşit çılgınlık hastalığıyla cezalandırılır. Zaman içinde bu hastalıklardan kurtulur.
Arkadia kralının kızı Auge, Herakles’ten hamile kalınca çocuğun dayılarını öldürerek krallığı ele geçireceği kehaneti nedeniyle oğlu Telephos’la birlikte Mysia’ya sürülür. Burada kral Teuthras anneyi es çocuğu da öz oğlu olarak kabul eder.
Mitosun bir diğer versiyonunda sadece Auge Mysia’da Teuthras’a satılır. Telephos ise Arkadia’da bir dağa bırakılır. Fakat burada çobanlar tarafından büyütülen Telephos bilmeden iki dayısını öldürerek o da sürgün edilince, Delphoi kâhinin kendisine Mysia’ya gitmesi yönündeki buyruğuna uyarak Mysia’ya gelir. Burada annesinin Kilikia’lıların ve Mysia’lıların kralı Teuthras’la evlenmesi sonucu kendisi de kralın varisi olarak ondan sonra Mysia’lıların kralı olur      

Kaynakça: Azra Erhat –Mitoloji Sözlüğü –Remzi Kitabevi -1993 /Mustafa Türk –Antikçağ’da Mysia ve Arkeolojisi -2008

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder