9 Mart 2012 Cuma

Arginousai Adaları (Kalem-Garip-Güvercinlik) / İZMİR / AİOLİS / Dikili / Bademli Köyü

Adaların Yeri: İzmir ili Dikili ilçesi sınırları içinde bulunan Bademli Köyünü Çandarlı Yönüne doğru 4 km geçtikten sonra sağ tarafınızda kalan denize paralel konumdaki adaları görecekseniz.
Arginousai Uydu Görüntüsü
Kalem Adası Panoramik Görüntü
Hayıtlı'dan Adalar
Arginousai’nin Adı: Helen dilinde Argi-Noessai yani Ak Adalar sözcüğünün zamanla kısalarak Arginousai adı çıkmıştır. Adalar üç adadan oluşmaktadır. Kalem Adası, Garip Adası ve Güvercinlik Kayalarıdır.      
Kalem Adası
Kalem Adası
Kalem Adası
Kalem Adası
Kalem Adası
Arginousai Kısa Tarihçesi: Kanai Antik Şehrine yakın olan bu adaların karaya yakın olanı 450 m. mesafedeki Kalem Adasıdır. Arkasındaki ada ise Garip Adasıdır.   
MÖ.406 yılında Sparta komutanı Lysandros donanma komutanlığı dolunca görevini Efes’te bulunan Kallikratidas’a teslim eder. Kallikratidas mevcut donanmasını ilave gemilerle güçlendirerek Midilli Adasının kuzeyindeki Methymna kentini ele geçirir. Bölgede dolaşan ufak Atina Donanmalarını kolayca ele geçirir. Durumu duyan ve daha kuvvetli bir donanma ile yardıma gelen Atina Donanması Arginousai kıyılarına demirler.
Kallikratidas Atina donanmasını saldırır. Fakat çarpışmalar esnasında denize yuvarlanır ve gözden kaybolur. Morali bozulan Sparta donanması yenilerek dağılır.
Kallikratidas’ın yerine tekrar Lysandros geçilmek istenir. Fakat bu yasalara göre yasaktır ve görev süresi biten komutan bir daha görevlendirilemez. Sparta’lılar bu başarılı komutanın tekrar göreve gelmesi için kukla bir komutan seçerler, Lysandros’u onun yardımcısı yaparlar. Ama bütün yetkiler Lysandros’un elindedir.   
Kalem Adası
Bademli Ilıca Sahili
Kalem Adası
Hayıtlı ve Adalar
Hayıtlı Koyu
Arginousai Adaları
Kalem Adası
Garip Adası
Arginousai Kalıntıları: Kalem adasında günümüzde mavi bayraklı büyük bir otel vardır. Bu otelin bahçesinde birçok mimari parçalar ve sütunlar göze çarpmaktadır. 2004 yılından beri Garip Adası ile birlikte III.Derece Arkeolojik ve Doğal SİT alanıdır.
Güvercinlik Kayasında bulunan Aya Nikola (Noel Baba) Kilisesinin temelleri uzaktan da olsa rahatlıkla seçilmektedir.
Güvercinlik Kayalıkları ve Kilise Temelleri
Kalem A. ve Bademli Sahilleri
Kaynakça: Bilge Umar –İlkçağda Türkiye Halkı –İnkılâp -1999 / Bilge Umar –Türkiye’deki Tarihsel Adlar –İnkılâp -1993 / Sefa Taşkın –Mysia ve Işık İnsanları –Sel Yayınları -1997 / 2008 Yılı İzmir İl Çevre Durum Raporu.

Taylan Köken

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder